”Det är väldigt små förändringar”, , säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, om den första opinionsundersökningen efter valet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

SVT/Novus väljarbarometer: Väljarna håller fast vid valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Det osäkra läget med bildandet av en ny regering verkar inte ha påverkat väljarna i någon märkbar utsträckning. Det här visar SVT/Novus senaste väljarbarometer för oktober.

– Det är väldigt små förändringar, och de förändringar vi ser är inom felmarginalen, så i praktiken är situationen nu ungefär som på valdagen, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter.

I SVT/Novus väljarbarometer ligger de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna på nästan exakt samma nivå som valresultatet.

Sverigedemokraterna har ökat med en dryg procentenhet, men den förändringen är för liten för att vi ska kunna vara säkra på att partiet verkligen har växt sedan valdagen.

Regeringsbildningen

I övrigt ligger partierna på ungefär samma nivåer som valresultatet, där särskilt Miljöpartiet, men även Liberalerna kämpar med lågt väljarstöd.

Följd av det osäkra läget

Att läget är så stabilt är naturligt, enligt Torbjörn Sjöström, inte minst som en följd av det osäkra läget i bildandet av en ny regering.

– Nu finns det en avvaktande inställning bland väljarna för att se vad det här leder till. Det är först när vi får en regering och den börjar föra sin politik och det exempelvis blir trassel med en budget, ja, det är då vi kommer att få reaktioner i väljarstödet, säger Torbjörn Sjöström. 

I kampen mellan de två största politiska blocken är det fortsatt jämt, men glappet ser ändå ut att ha ökat till de rödgrönas fördel, och uppgår i den här mätningen till drygt två procentenheter.

Så har undersökningen gjorts

Novus har för den här mätningen intervjuat 2 200 personer per telefon under tiden 1 oktober till och med den 14 oktober. Andelen osäkra var 4,6 procent.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet