Visa alla (2)

Svårt läge för Löfven – små chanser att locka C och L

Publicerad

Bollen ligger nu hos S-ledaren Stefan Löfven i försöket att bilda en ny regering. För att han ska lyckas måste han få med sig framför allt C, men även L. Löfvens chanser att lyckas verkar dock inte vara särskilt stora, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund har varit tydliga – de vill se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Däremot kan de tänka sig någon form att samarbete över blockgränsen mellan Alliansen och Socialdemokraterna, eller Miljöpartiet.

Stefan Löfven vill dock bryta blockpolitiken och hoppas nu på att locka över L och C, och därmed splittra Alliansen, berättar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Men Löfvens chanser ser inte särskilt stora ut i nuläget.

– Är de lika avvisande som de var under gårdagen så är det inte säkert att Stefan Löfven kommer att hålla på med det här i två veckor, då är han kanske klar redan nästa vecka, säger Marmorstein i SVT:s Morgonstudion.

L tros lättare att dyrka upp

I dagsläget är dörrarna till Liberalerna och Centerpartiet lika stängda. Men S tror att dörren till Jan Björklund är lättare att dyrka upp.

– Han har inte investerat lika mycket i sitt avståndstagande mot S som Annie Lööf har. Björklund är den som under längst tid pratar om blocköverskridande regeringar, och redan för två år sedan var han redo att göra upp på egen hand med S om skatterna, säger Marmorstein.

Enligt henne skulle nog Socialdemokraterna tänka sig att locka över Björklund med till exempel ett erbjudande om utbildningsministerposten.

– Tanken är att om Björklund finns med i regeringen så blir det lättare för Annie Lööf att samarbeta med den regeringen i riksdagen. Men än så länge är det här mest önsketänkande från Socialdemokraterna, säger hon.

Lööf har en avgörande roll

Stefan Löfven behöver framför allt få till ett samarbete med Centerpartiet för att kunna bli statsminister, berättar Marmorstein.

– Annie Lööf sitter på de avgörande 31 mandaten och det är hennes stöd som behövs för att Löfven ska kunna bilda en regering.

Men Elisabeth Marmorstein tror att Socialdemokraterna och Stefan Löfven är beredd att ge väldigt mycket för att få med sig C och L.

– När det gäller Liberalerna skulle det exempelvis kunna handla om mer statligt styre av skolan, L vill ju förstatliga skolan. Det skulle kanske kunna handla om slopat värnskatt i utbyte mot höjd kapitalbeskattning till exempel, säger hon och fortsätter:

– När det gäller C så handlar det mer om privata inslag i Arbetsförmedling, såsom etableringsjobben, att återställa rut- och rotavdrag och att inte införa vinsttaket i välfärden. Men den stora knäckfrågan mellan S och C blir arbetsrätten, men det är möjligt att de lyckas komma överens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet