ÖB sätter fast förband på Gotland från i dag klockan 07. Foto: TT

SVT Nyheter avslöjar: Fasta förband på Gotland från i dag

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges överbefälhavare (ÖB) har beslutat att det från i dag klockan 7 på morgonen ska finnas permanenta förband på Gotland. Anledningen är att den operativa förmågan måste höjas på grund av det försämrade omvärldsläget i Sveriges närområde. En försämring som enligt Försvarsmakten väntas bestå under en längre tid.

– Omvärldsläget har försämrats över tid och det gör att jag har fattat beslutet om permanent närvaro och att vi tidigarelägger stridsgruppen, säger ÖB Micael Bydén till SVT Nyheter.

Det snabbinsatsförband, ett mekaniserat skyttekompani på 150 soldater, som just nu övar på Gotland har nu på morgonen fått order att stanna kvar på Gotland. Längre fram kommer det att avlösas av andra förband tills en ordinarie stridsgrupp är på plats första juli 2017.

Försvaret på Gotland

Ett halvår tidigare än planerat

– Att ha militär representation på plats innebär att du har ett förband med kapacitet som kan öva och träna och som också kan ta den skarpa uppgiften den dag den kommer, säger ÖB Micael Bydén.

LÄS MER: Försvarsministern om truppbeslutet

ÖB poängterar att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige, men att den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde försämrats under de senaste åren.

– Det gäller ju att se realistiskt på den omvärldssituation som råder, försvarsmakten tar nu sitt ansvar och visar här att vi med en ökad militär förmåga tar ansvar för landets suveränitet. 

Ryms inom budget

Frågan är då om det kan komma att flyttas ytterligare militära styrkor till Gotland?

– Försvarsmakten omprövar hela tiden de planer som ligger.

Dagens beslut att ha fasta förband på Gotland kommer enligt försvarsmakten att rymmas inom nuvarande budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet