Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringens Kinastrategi – vill skapa ett Kinacenter

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering vill bygga upp ett Kinacenter för att samla kunskap om stormakten. Pengar kommer att anslås i samband med att den nya nationella Kinastrategin offentliggörs de närmaste dagarna, erfar SVT Nyheter.

Utrikesdepartementet har länge arbetat med en nationell Kinastrategi. Relationerna mellan Sverige och Kina är ansträngda bland annat på grund av situationen med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

EU-riktlinjer räcker inte

Trots att EU har gemensamma riktlinjer för Kina har den svenska regeringen ansett att det även behövs en nationell strategi.

”Kina är en utmaning. Det finns stora problem i vår relation med Kina och det finns även stora möjligheter. Därför är det bra att lägga fast några ledstänger så att vi hamnar rätt”, sa Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, i en intervju i Sveriges Radio nyligen.

Vill samla kunskap

SVT Nyheter erfar att regeringen vill satsa på ett Kinainstitut för att samla kunskapen om landet.

Prorektorn vid Lunds universitet, Sylvia Schwaag Serger, anser att det finns ett behov att stärka kompetensen för att snabbt kunna fatta väl underbyggda beslut om det komplexa landet.

Är det möjligt att få relevant kunskap om ett så slutet land som enpartistaten Kina?

– Kina vill stärka sitt land med teknik och innovation. Vi har inte tagit det på allvar och förstått att Kinas inflytande i världen ökar och att vi påverkas på alla plan. Det är fullt möjligt att ha bättre koll, säger Sylvia Schwaag Serger till SVT Nyheter.

Diskussioner pågår även om att skapa ett kunskapscenter om Ryssland och om kärnvapenhotet i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer