Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: TT

SVT Nyheter erfar: Valberedningen vill avsätta Fridolin och Romson

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har MP:s valberedning kommit fram till att förtroendet för Åsa Romson och Gustav Fridolin är så lågt att de bör avsättas som språkrör. Men paradoxalt nog kan det bli så att båda språkrören får sitta kvar, eftersom det inte finns någon manlig kandidat att ta över efter Fridolin.

Nästa helg håller Miljöpartiet sin kongress, och då ska man också välja nya eller välja om de nyuvarande språkrören för partiet. Sedan Gustav Fridolin och Åsa Romson lämnade öppet för valberedningen att hitta andra kandidater har det spekulerats kring om de ska tvingas avgå. Och nu uppger källor för SVT Nyheter att valberedningen önskar avsätta Fridolin och Romson.

Går en ska båda gå

Åsa Romson har lägre förtroende än Gustav Fridolin, men valberedningen argumenterar för att språkrörskonstruktionen innebär ett delat ansvar. Det betyder en för alla, alla för en – går ett språkrör ska båda kliva av och dra med sig den andra i fallet.

Ett annat skäl till att valberedningen inte vill peta enbart Åsa Romson är genusperspektivet. Valberedningen vill undvika att det blir en diskussion om varför bara det kvinnliga språkröret tvingas bort.

Driver kampanj

Det har enligt uppgifter till SVT uppstått en stark irritation i partiet över Gustav Fridolins och Åsa Romsons agerande.

De två språkrören har i praktiken ställt sina platser till förfogande, men det råder inget tvivel om att de vill sitta kvar. Båda driver kampanj för sig själva, Åsa Romson har till exempel berättat på Dagens Nyheters debattsida varför hon vill och bör sitta kvar som språkrör.

Att de två språkrören, som många ser det, klamrar sig fast blockerar andra från att träda fram.

Bolund lojal

Enligt SVT:s uppgifter har Per Bolund sagt nej till valberedningen, men läget skulle kunna bli ett annat om Gustav Fridolin trädde tillbaka frivilligt.

Lojaliteten sitter djupt och det ses som ett stort och svårt steg att öppet utmana en partikamrat och regeringskollega.

Samma inställning sägs Isabella Lövin ha. Även hon skulle kunna vara en kandidat – under förutsättning att hon inte behövde utmana Åsa Romson.

Eriksson lurar i vassen?

Dagens opinionsmätning, som visar att Miljöpartiet inte är större än Kristdemokraterna, kan möjligen underlätta för valberedningen att hitta andra kandidater till språkrörsposten.

Valberedningen väntas presentera sitt förslag i början av nästa vecka. På torsdag börjar kongressen i Karlstad

Om missnöjet med valberedningens namn blir för stort kan oanmälda kandidater poppa upp. Det var så det gick till när förre språkröret Peter Eriksson valdes till posten. Han kan lura i vassen även den här gången.

Ordföranden: Har ingen aning om detta

Officiellt avfärdar Miljöpartiet uppgifterna om att valberedningen vill peta de nuvarande språkrören.

– Jag har ingen aning om vad de här uppgifterna kommer ifrån, men de kommer inte från valberedningen. Vårt arbete fortsätter fortfarande, säger valberedningens ordförande Joakim Larsson till SVT Nyheter i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.