Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s vd Hanna Stjärne förklara det stärkta samarbetet. Foto: Janne Danielsson JAD/Christine Olsson/TT

SVT och Yle vill öka samarbetet i händelse av kris

Uppdaterad
Publicerad

I svallvågorna av Rysslands krig mot Ukraina och det försämrade säkerhetsläget i Finland och Sverige vill SVT och Yle öka samarbetet för att säkra nyhetsflödet i händelse av kris. Det skriver bolagens vd:ar Hanna Stjärne och Merja Ylä-Anttila i DN Debatt.

”Som public service-företag är SVT och Yle en del av våra länders total­försvar och har skyldighet att fortsätta verksamheten i kris och även krig”, skriver vd:arna i debattartikeln.

SVT och Yle samarbetar redan när det gäller exempelvis barn, drama och dokumentär, men samarbetet ska nu fördjupas ytterligare. De två bolagen ska titta på möjligheten att i krislägen kunna sända varandras program, och stödja varandra i produktionen av nyheter på både finska och svenska.

Motverka desinformation

Vd:arna skriver vidare att ”ett annat angeläget område för svensk-finsk samverkan är att mot­verka desinformation och informationspåverkan”. Bolagen satsar nu mer på att utveckla nya metoder för verifiering av fakta och avslöjande av falska nyheter för att göra befolkningen mer motståndskraftig mot informationspåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.