En SVT-profil anklagas nu för sexuella trakasserier och grova sexuella övergrepp. Foto: TT

SVT-profil anklagas för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

En SVT-profil anklagas nu för sexuella trakasserier och grova övergrepp. Övergreppen ska ha skett på mannens tidigare arbetsplats.

– Vi hade ingen anledning att tvivla på kvinnan. Det kom även fram andra historier från andra kvinnor, säger den före detta kommunikationsdirektören på företaget.

De misstänkta övergreppen ska ha skett på SVT-profilens tidigare arbetsplats, men ska ha skett i nära anslutning till att mannen började på SVT, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Enligt den tidigare kommunikationsdirektören fanns inga tvivel om trovärdigheten i anklagelserna från kvinnan.

Kampanjen #MeToo

– Det var verkligen en trovärdig historia. Hon beskrev en rad övergrepp. Hon var mycket trovärdig och det kom även historier från andra kvinnor som bekräftade anklagelserna. Det fick följden att jag skrev en rapport till den utpekades chef. Det var en uppseendeväckande historia med flera övergrepp. Och grova övergrepp.

”Det var kristallklart”

Efter rapporten så hölls ett internt möte med företagets ledningsgrupp och resultatet blev att profilen inte fick fortsätta.

– Det handlade bara om två dagar, sedan fick han sluta.

Var det självklart för dig att han inte kunde jobba kvar?

– Ja. Det var kristallklart. På grund av de grova övergreppen som vi fick rapporter om. 

Konfronterade ni profilen med uppgifterna?

– Jag vill inte säga något mer än att det genast blev ett möte och efter det mötet var hans arbete hos oss avslutat.

Polisanmäldes inte

Enligt kommunikationsdirektören hade kvinnan försökt att anmäla händelsen till sin avdelningschef, utan att få respons. Hon valde då att vända sig högre upp i företagsledningen istället.

Kommunikationsdirektören säger att kvinnan inte ville polisanmäla de misstänkta övergreppen och att företaget då valde att följa samma linje.

Nya uppgifter för SVT

Mannens nuvarande chef på SVT säger att uppgifterna är nya för SVT.

– Jag försöker nu skaffa mig en bättre bild av vad som hänt på en annan redaktion för flera år sedan. Jag har förstått det som att en grupp personer bidragit till en osund arbetsmiljö där ledningen dröjt med att vidta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet