Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Programledaren Lotta Bouvin-Sundberg ledde tittarna genom flera stora nyhetshändelser, bland annat mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003, och tioårsdagen av tsunamin 2014. Se utdrag från hennes rapportering genom åren i klippet. Foto: Janne Danielsson, SVT

SVT-profilen Lotta Bouvin-Sundberg har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

SVT-profilen Lotta Bouvin-Sundberg avled på måndagen efter en tids sjukdom. Bouvin-Sundberg blev med åren ett av SVT:s mest välkända ansikten och ledde bland annat Aktuellt och Gomorron Sverige.

Lotta Bouvin-Sundberg började sin journalistiska karriär som reporter på lokalradion och på TT:s radioredaktion. Hon rekryterades till SVT som programledare till Rapports morgonsändningar 1993.

Med åren blev hon ett av SVT:s mest välkända ansikten och ledde bland annat Aktuellt och Gomorron Sverige. Bouvin-Sundberg programledde även stora extrasändningar, valprogram och Nobel.

”Alltid påläst, tydlig och välformulerad”

– När man jobbade med Lotta Bouvin-Sundberg blev man involverad i ett ständigt pågående livfullt samtal om journalistik, samhällsfrågor och livet i stort. Lotta har betytt oerhört mycket för SVT:s samhällsjournalistik. Alltid påläst, tydlig och välformulerad. Och genuint nyfiken på dem hon intervjuade, och det märkte man som tittare, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare Aktuellt.

– Lotta Bouvin-Sundberg var ett tryggt och klokt ankare, både på redaktionen och i rutan. Hon hade en stor bredd som programledare, skarpa utfrågningar var lika självklara som varma och inkännande intervjuer. Vi sörjer en modig och omtänksam kollega, outtröttligt passionerad för sitt yrke och journalistiken, säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

Lotta Bouvin-Sundberg blev 63 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.