Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer inte bli lätt” – hör SVT:s EU-korrespondent om sannolikheten att EU-länderna ska enas i migrationsfrågan. Foto: Panagiotis Balaskas/AP/SVT

SVT:s korrespondent om migrationspakten: ”Åsikterna är många och de är starka”

Publicerad

Länder som Sverige som tagit ett stort ansvar i migrationspolitiken ska få tillgodoräkna sig det och inte behöva ta emot lika många asylsökande framöver. Det föreslår Tomas Tobé (M), som leder förhandlingarna om EU:s migrationspakt i EU-parlamentet.

– Det är som vanligt när det handlar om migration. Åsikterna är många och de är starka, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

För att öka andelen som återvänder föreslår Tomas Tobé  bland annat starkare gränskontroller och att villkora biståndet till ursprungsländer med att de samarbetar och tar emot sina medborgare.

Nu ska parlamentet komma överens om en hållning.

Hur tas de här förslagen emot?

– Det är som vanligt när det handlar om migration. Åsikterna är många och de är starka, säger David Boati och fortsätter:

– Med det här som underlag ska parlamentet försöka enas. Om de lyckas med det gäller det att hitta en kompromiss som medlemsländerna kan köpa. Det blir ännu svårare.

Hör SVT:s Europakorrespondent om sannolikheten att EU-länderna ska enas i migrationsfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter