SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu prisas för sitt enträgna arbete. Foto: Shanker Prem/SVT

SVT:s Diamant Salihu får Raoul Wallenberg-priset

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Diamant Salihu får Raoul Wallenberg-priset 2023. Salihu har blivit känd för sin expertis i frågor relaterade till gängvåld, gjort flera uppmärksammade dokumentärer för SVT på området och skrivit reportageböckerna ”Tills alla dör” och ”När ingen lyssnar”.

Diamant Salihu tilldelas Raoul Wallenberg-priset, meddelar Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

Diplomaten Wallenberg räddade tiotusentals judars liv i Ungern i slutet av andra världskriget. Priset delas ut till de som verkar i den svenske diplomatens anda, och instiftades under Raoul Wallenbergåret 2012, med stöd av regeringen.

2023 års pris motiveras av juryn med att Wallenbergs antirasism och civilkurage lever vidare genom Diamant Salihu.

”Genom sitt arbete med att fånga upp och lyfta röster som drabbas av gängvåldet och dess konsekvenser bidrar Diamant till ökad kunskap och förståelse och motiverar till agerande”, skriver Raoul Wallenberg Academy.

”En stor ära”

– Det är en stor ära att få vara årets pristagare, bland namn jag ser upp till, och motiverar mig ännu mer att fortsätta göra nytta och folkbilda genom nyanserad och envis journalistik, säger Diamant Salihu.

Diamant Salihu är uppväxt i Borlänge och har tidigare bland annat belönats med utmärkelserna Stora journalistpriset och Guldspaden för sin debutbok ”Tills alla dör”.

De andra nominerade till priset var i år krönikören, författaren och poddaren Amat Levin och juristen, föreläsaren och författaren Dona Hariri.

Prissumman är på 100 000 kronor. Pristagaren får även en miniatyr av en bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz har skapat.

Fakta: Tidigare pristagare av Raoul Wallenberg-priset

2022 – Fred Taikon

2021 – Tobias Rawet

2020 – Dina och Jovan Rajs

2019 – Lovette Jallow

2018 – Jonathan Leman

2017 – Mariet Ghadimi

2016 – Tina Morad

2015 – Hédi Fried och Emerich Roth

2014 – Emir Selimin

2013 – Siavosh Deraktheri

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.