Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Annie Lööf (C) kallar listan för skambud för att kunna försvara att hon nu öppnar upp för ett samarbete med socialdemokraterna, som har varit en av hennes huvudmotståndare, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion. Foto: SVT

Elisabeth Marmorstein: ”Ökar förstås risken för ett nyval”

Uppdaterad
Publicerad
Snart har 100 dagar gått sedan valet, men det politiska läget verkar mer låst än på länge. I dag svarade SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på läsarnas frågor om vad som händer nu i regeringsbildningen.

Vad händer om C och L lägger ner sina röster på fredag?

– Om C lägger ner sina röster så blir Löfven statsminister. L kan förstås också göra det men de behövs inte för att Löfven ska väljas. C, S, MP och V har 175 mandat. Det fungerar ju så att en statsministerkandidat inte får ha en majoritet emot sig. M, KD, SD som säkert kommer att rösta emot har 154 av 349 mandat. Nu har ju även C och L sagt att de kommer rösta nej.

Hur sannolikt tror du det är att Centern och Liberalerna ändrar sig om SD och släpper fram en M+KD-regering?

– Det skulle vara mycket svårt för dem efter hur de motiverade sitt nej första gången. Å andra sidan kan det ha blivit något lättare nu när de försökte få till ett samarbete med S och MP men som C i slutändan inte tyckte var tillräckligt bra. Då kan de hävda att den möjligheten är uttömd. Men ska Kristersson lyckas så behöver han troligen hitta något nytt sätt att övertyga dem och vad det skulle vara kan vi inte veta. Möjligen försöker han bilda en ren M-regering om det skulle vara lättare för C och L. Men det ska ju inte heller uteslutas att C och L i något skede tar upp förhandlingarna med Löfven igen om han kan göra ytterligare eftergifter och alternativet är ett extraval.

Det är inte begripligt för mig varför C och L röstar fram en M/KD-budget som stöds av SD, när de röstar ner samma regeringsförslag. Hur går det att förklara?

– C och L la ner sina röster, de röstade inte på M/KD-reservationen. Men du har rätt i att det blir lite bakvänt. De röstade nej till Kristersson som statsminister men släpper fram hans politik. Kristerssons senaste erbjudande till C och L var ju att de bara skulle släppa fram honom, dvs. inte behöva samarbeta med hans regering utan vara fria att lägga egna budgetar, kombinerat med ett löfte om att inte förhandla med SD. Och på ett sätt kan man säga att den modellen manifesterades igår. Därmed inte sagt att C och L kommer att släppa fram Kristersson i nästa skede, det kan fortsatt vara för svårt för dem. 

Kan det tänkas vara troligt att S släpper fram Kristersson eftersom M+KD fått genom sin budget, med mottot ”har man tagit fan i båten så får man ro honom över”?

– Nej det skulle förvåna mig mycket. En budget kan ändras efter årsskiftet, det enda man inte kan ändra är inkomstskatterna. Kort sagt – även om Löfven förstås helst hade sett att övergångsbudgeten gått igenom är M/KD-budgeten inte skäl till att inte vilja regera. Som du säkert minns så regerade Löfven på Alliansens budget under sitt första år, med en stor ändringsbudget på våren.

Det är C som till slut måste ge sig, är det inte så? De måste antingen godta att SD stödjer M/KD, eller så måste C (och L) gå till S. Hur ska Annie Lööf komma sig ut av detta?

– Du har helt rätt i att C har de mandat som kan avgöra regeringsfrågan åt det ena eller det andra hållet. Men deras inställning är som bekant fortsatt att det är S och M som behöver göra upp. Det säger ju både M och S tydligt nej till och jag ser inga öppningar där. Om alla parter håller fast vid detta så går vi mot ett extraval.

Hur stor är risken för nyval?

– För varje statsministeromröstning ökar förstås risken för ett nyval men jag tror fortsatt inte att vi hamnar där, det står för mycket på spel för alltför många för att de skulle vilja ta det dit. Men säker är jag inte. 

Utifrån de senaste väljaranalyserna, Hur skulle ett eventuellt omval där antingen L eller MP åker ur riksdagen påverka det parlamentariska läget. Skulle något block få möjlighet till egen majoritet utan blocköverskridande samarbete då?

– Nej inte utifrån den senaste mätningen från SCB i alla fall. Enligt den skulle inget av de traditionella blocken få majoritet och SD fortsatt vara vågmästare oavsett om det var L eller MP som åkte ut. Men det är alltså bara en opinionsmätning, ett extraval skulle ju kunna bli annorlunda men det ska till ganska stora förändringar för att det ska påverka det läge vi har i dag. 

Se hela sändningen av Marmorstein svarar i spelaren ovan. Hela chatten med alla frågor kan du läsa här nedanför.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar 13 december

14.57
Riksdagen har röstat om kandidat till Statsministerfunktionen tre gånger i morgon . Enligt regelverket skall frågan om Statsminister provas fyra gånger (4) . Därefter sker Extra Riksdagsval . Blir det även Kommunal samt Landstingsval om det utlyses Extra Riksdagsval?
@Ulf - Hej Ulf, imorgon röstar riksdagen för andra gången i regeringsbildningsprocessen. När Löfven röstades om sist så var det den obligatoriska statsministeromröstning som hålls efter ett val. Därmed har vi i dag tre omröstningar kvar, imorgon två. Och om det blir extraval gäller det riksdagen, inte kommuner och landsting. 
14.58
Kan dagens övergångsregering sitta i fyra år, så sant man inte arrangerar någon fjärde statsministervotering?
@Rickard - Hej Rickard, i teorin ja. Talmannen kan sondera efter en ny statsminister fram tills nästa val, det finns ingen tidsgräns. Men det kommer förstås inte att ske. 
15.25
Hej och välkomna!
 
Om en liten stund svarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på läsarnas frågor i en direktsändning här i spelaren ovan. När den sändningen är avslutad fortsätter Elisabeth svara på era frågor här i chatten.
15.30
Nu är sändningen igång.
15.32
Elisabeth Marmorstein tror inte att Stefan Löfven (S) skulle gå med på att släppa fram en Alliansregering.
15.33
Jan undrar om en statsminister i en övergångsregering kan avgå.
– Nej, det kan han inte, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.33
Kommer politikerna få något jullov eller fortsätter förhandlingarna under högtiderna?
15.35
Tomas undrar: Kan talmannen avgå?
 
– Ja, men riksdagen måste godkänna det, men det är mest en formalitet.
15.38
Sabine frågar: Varför inte Jimmie Åkesson i nästa statsministeromröstning?
– Därför att minst 175 ledamöter skulle rösta nej. Han skulle inte bli vald, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.39
Elisabeth Marmorstein är inte säker på det låsta läget skulle låsas upp efter ett eventuellt extraval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet