Stefan Löfvens känga till M och KD: ”Inte bra för Sverige”

Publicerad

På fredag prövas Stefan Löfven som statsminister i riksdagen. S-ledaren väntas förlora den omröstningen, något som han kommenterade vid en presskonferens.
– Positionerna verkar låsta. Händer inget dramatiskt, så kommer inte regeringsfrågan vara löst på fredag heller, säger Stefan Löfven.

På onsdagen föreslog talmannen att Stefan Löfven (S) ska prövas som statsminister. Redan på fredag kommer riksdagen att rösta och det mesta talar för att de säger nej till en socialdemokratisk statsminister.

Redan nu har de rödgröna lidit ett stort nederlag, då deras budgetförslag röstades ned till förmån för M+KD-budgeten.

Stefan Löfven inleder onsdagens presskonferens med att påpeka att det är en intensiv vecka.

– Jag står naturligtvis till förfogande som statsministerkandidat. Den överenskommelsen vi har, skall hedras. Men positionerna verkar låsta, händer inget dramatiskt kommer inte regeringsfrågan vara löst på fredag heller, säger Stefan Löfven.

”Ansvarslöst av M och KD”

Han beklagar att Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sitt budgetförslag för nästa års statsbudget under dagens omröstning.

– Istället för en genomarbetad budgetproposition riskerar vi att statens finanser kommer att styras av en otydlig reservation i finansutskottet. Skatter och statliga anslag lämpar sig synnerligen dåligt för ryckighet och politiskt spel. Det är inte bra för Sverige att vi får en otydlighet om den kommande ekonomiska politiken. Det är ansvarslöst av M och KD, säger Löfven.

Stefan Löfven anser att det block som får igenom sin budget också bör prövas som statsministerkandidat. Därmed skulle Ulf Kristersson (M) prövas igen i den tredje omröstningen av maximalt fyra.

Men han kommer inte vara på plats när omröstningen genomförs på fredag. På frågan om det inte är nonchalant av honom att inte närvara under voteringen, svarar han nej.

– Det är viktigare att Sveriges statsminister är på plats i EU för att företräda svenska intressen.

”Rätt av talmannen”

Under fredagens omröstning talar det allra mesta för att han röstas ned som statsministerkandidat. Men Stefan Löfven tycker att det är bra av talmannen att våga sätta press.  

– Det är rätt av talmannen. Även om det inte leder till konkreta resultat så är jag beredd att gå till omröstning. Det är bra att det sätts både tidsmässig press och att han ser till att det faktiskt görs omröstningar.

Trots det troligtvis negativa utfallet på fredag, är Stefan Löfven fortsatt positiv.

– Jag kommer i varje lägen att vara redo att förhandla, för att få till en handlingskraftig regering som står fri från högerextrema krafter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer