SVT:s enkät visar: Lågt intresse för primärvården bland landets läkarstudenter

Uppdaterad
Publicerad

Tråkiga arbetsuppgifter och stress får läkarstudenter att rata primärvården, visar SVT:s enkät. Av närmare 700 studenter är det bara 5 procent som svarat att de är säkra på att de vill göra det karriärvalet.

Sex av tio läkarbesök sker i primärvården, och behovet av läkare som är specialiserade i allmänmedicin och som vill jobba där är stort. Med en åldrande befolkning samt pågående arbete med att bygga ut primärvården är det ett behov som dessutom växer.

Men som SVT Nyheter tidigare berättat finns det ett stort missnöje bland många allmänläkare som jobbar i primärvården i dag. En stor andel jobbar deltid för att orka med och flera överväger att sluta.

Vården – Val 2022

Blivande läkare inte intresserade

Nu visar också SVT Nyheters enkät till läkarstudenter att intresset för allmänmedicin bland landets blivande läkare är lågt. Enkäten har skickats ut till nästan 1 400 studenter som just nu går de sista två terminerna på landets läkarutbildningar.

Hälften har svarat och av dem säger bara 5 procent att de vet säkert att de vill specialisera sig i allmänmedicin. 34 procent har svarat att de vet att de inte vill göra det och 61 procent att de inte bestämt sig. 

”Vårdens mest otacksamma jobb?”

Av de som svarat att de inte vill bli allmänspecialister nämner många att det verkar tråkigt eller att de är mer intresserade av något annat.

Många skriver också att orsaken är arbetsbelastningen:

“Det är alldeles för hög press. En patient per kvart inklusive administration är orimligt. På vårdcentralen jag gjorde praktik på har de 10-minutersbesök.”

“Alltid kort om tid, extrem tidspress. Hög arbetsbelastning, som en oändlig hög att skotta. Vårdens mest otacksamma jobb?”

“Jag vill inte riskera att bli utbränd. Jag har inga bra erfarenheter från området.”

”Räcker inte”

De studenter som svarat att de inte bestämt sig än har fått frågan vad de i dag har som förstahandsval. Här svarar en något större andel, 12 procent, allmänmedicin. 

Enligt Svenska Distriktsläkarföreningen räcker dock inte det för att uppnå målet om att varje invånare ska få en egen fast läkarkontakt. 

– Utbildningarna har redan gjort mycket, säger föreningens ordförande Marina Tuutma. För att locka fler studenter måste regionerna gå från ord till handling och börja jobba för en hållbar arbetsmiljö.

Mer om studentenkäten

Redan i dag är det svårt att fylla distriktsläkartjänsterna i regionerna. Därför ville vi veta hur dagens läkarstudenter ser på en karriär inom primärvården. Hur många vill specialisera sig inom allmänmedicin? För att få svar på den frågan skickade vi via mejl ut en enkät till samtliga läkarstuderande som går de två sista terminerna på läkarlinjen. 

Vi bad samtliga lärosäten som har läkarutbildning om mejladresser till alla läkarstudenter som går termin 10 eller 11. Vi fick in över 1700 mejladresser, och av dem kom enkäten fram till knappt 1 400. Vi har fått in 719 svar vilket motsvarar 50 procents svarsfrekvens. Bara 688 av dem går just nu termin 10 eller 11 och de är bara de som ingår i beräkningarna.

Endast de som svarade att de inte vill specialisera sig inom allmänmedicin och de som svarade att de var osäkra fick frågan om vad de i dag har för förstahandsval. Det populäraste valet bland båda grupperna var kirurgiska specialiteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet