SVT:s filmexpert: Därför är Twilight så stort

Publicerad

I kväll samlas tusentals unga förväntansfulla fans i Globen för att få en glimt av sina idoler Robert Pattinson och Ashley Greene.

SVT:s filmrecensent Fredrik Sahlin säger så här om fenomenet Twilight:

-Jag tror att unga människor går med strömmen och att konformismen spelar stor roll. De ser sig omkring och ser vad andra gör. Sedan är det historien i böckerna och filmerna som fascinerar; med det onda mot det goda och den underliggande sexuella handlingen är också av vikt för ungas intresse tror jag. Hela branschen bygger på något sätt på den här konformismen, säger Fredrik Sahlin.

Snart premiär
Globen fylls till bredden av fans till filmerna och böckerna och anledningen är förstås att huvudrollsinnehavarna, Robert Pattinson och Ashley Greene finns på plats och att den nya filmen i Twilightserien, Breaking Dawn, har premiär den 16 november.

Twilighthysterin har också gett upphov till ett omfattande resande – fansen reser till inspelningsplatserna – i succéns kölvatten har en helt ny form av turism dykt upp – Twilightturismen. På Etour på Mittuniversitetet i Östersund har en forskargrupp tittat närmare på fenomenet Twilight och resande.

-Det är ett internationellt fenomen som inte bara sträcker sig till resande utan också handlar om musik och mode, berättar forskaren Christine Lundberg.

Många äldre
-Många är unga förstås, men vi har forskat om det här i mer än ett år och funnit att 53 procent av de som ägnar sig åt Twilightturism är 20 år och över, berättar Christine Lundberg.

-Den äldsta vi intervjuade var 63 år.

Rikard Palm
rikard.palm@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer