Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”SD är riksdagens mest vindkraft-skeptiska parti” – Hör SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT/TT

”Vindkraftsparken är regeringens sätt att visa handlingskraft”

Publicerad

Godkännandet av två vindkraftsprojekt i havet utanför Halland är regeringens sätt att visa handlingskraft, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Det här beslutet kan neutralisera en del av oppositionens kritik om att regeringen satsar för enögt på kärnkraft, säger hon under kvällens Aktuellt.

Under tisdagen meddelade regeringen att två företag, OX2 och Vattenfall, har fått tillstånd att bygga var sin vindkraftspark längs den svenska västkusten.

Beskedet kritiserades av Sverigedemokraterna som menar att man skulle bett partiet om lov innan beslut fattades.

– Man frångår Tidöavtalet genom att inte involvera oss, sa Tobias Andersson (SD), ordförande för näringsutskottet.

Reaktionen var högst väntad, menar Elisabeth Marmorstein. 

– Sverigedemokraterna är riksdagens mest vindkraftsskeptiska parti, och den positionen har de inte tänkt överge, säger hon.

”Inte frågan som regeringen spricker av”

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid tankesmedjan Timbro, tror att Tobias Anderssons uttalande handlar mycket om att påminna partiet om den interna opinionen.

– Jag tror inte att någon i regeringen ligger sömnlös över att han känner sig irriterad över dagens besked. Det här är inte frågan som regeringen skulle kunna spricka på, säger han under kvällens Aktuellt.

Hör mer från Elisabeth Marmorstein om ämnet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.