SVT:s meteorolog: ”Dämpad värme” i helgen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blir det mer ”normal” sommarvärme, berättar SVT:s meteorolog Per Stenborg. Det blir som svalast på måndag med max 25 grader. Men sen kommer extremvärmen igen. Faran är inte över.

Det är främst i Norrland som det blir svalare i helgen. Längre söderut i landet blir det mer ”dämpad värme”. Det kan bli 30 grader på sina håll. Men det är inte alls samma utbredda värme.

Måndag blir den svalaste dagen med maximalt 25 grader.

– Då blir det inte mer än 20 till 25 i Götaland och Svealand. I södra och östra Norrland blir det 15 till 20 grader och i inre och norra Lappland blir det kanske bara 10 till 15 grader, berättar Per Stenborg.

”Faran är inte över”

Men på tisdag kommer värmen igen. Det gäller framför allt på tisdag och onsdag i Götaland och Svealand. Då kan det återigen bli 30 grader, men det är fortfarande svalt i norr. Det blir mer ”tudelat”, säger han.

– Faran för värmen är inte helt över ännu, men det är ändå en lindring jämfört med vad vi har haft den senaste tiden.

Åskskurar

Det kan också bli ösregn och åska på sina håll på tisdag och onsdag nästa vecka.

– Det är inte omöjligt med 30 till 50 millimeter på en dag och kraftiga åskskurar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.