Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog: Mer enahanda väder väntas med klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Det långvariga regnet i Italien har redan skapat en enorm förödelse, och ovädret väntas fortsätta de närmste dagarna. Denna typ av blockering, där exempelvis ett oväder envist håller i sig, är en förväntad effekt av klimatförändringarna, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Sedan några dagar tillbaka har resterna av tropiska orkaner dragit in över Italien med kraftigt regn, hagel och blåst. Att Italien drabbas så hårt beror på att flera regnoväder följt på varandra, istället för att följas av ett högtryck som är det vanligaste.

– Det hade så klart kunnat hända ändå men det är det man förväntar sig av klimatförändringarna, mer enahanda väder. Vädret stannar kvar i samma upptrampade stig, antingen är det väldigt torrt eller så är det väldigt blött, säger Nils Holmqvist.

Som i Sverige fast omvänt

Han jämför med hur Sverige i somras låste sig i ett högtryck under en mycket längre tid än vi är vana vid. Även den varma och torra brittsommaren som präglade oktober hänger ihop med hur det nu öser regn över Italien.

– När det är stabilt på ett ställe då brukar det bli extremt på andra ställen, säger han.

Fortsätter nästa vecka

Prognosen visar att mer nederbörd och blåst väntar Italien både i helgen och i nästa vecka, men mot slutet av veckan kan ett högtryck vara på ingång.

– Jag tror att vi kommer att höra mer från Italien närmste dagarna, säger Nils Holmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer