Fortsatta oväder i Italien – minst 20 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer har nu bekräftats döda i de kraftiga stormar och regn som härjat i Italien den senaste veckan. Ovädret har orsakat skador för miljarder, och drönarbilder från italiensk tv visar en enorm förödelse.

I fredags omkom en 87-årig kvinna och en 62-årig tysk turist på Sardinien sedan de träffats av blixten. Minst tre personer har dödats av fallande träd och en person föll i en flod och sveptes bort av strömmarna.

I Dolomiterna knäcktes träd som tändstickor av vindarna som rasade i Venetoregionen i torsdags.

– Det ser ut som efter en jordbävning. Tusentals hektar skog fälldes som av en gigantisk motorsåg, säger Venetoregionens guvernör Luca Zala.

Översvämning och hård vind

På Sicilien har flera vägar svämmats över och skolor och parker fått stänga av säkerhetsskäl. Den pittoreska fiskebyn Portofino utanför Genua går bara att nå sjövägen sedan en väg kollapsat och den alternativa väg som öppnats för att invånarna skulle kunna ta sig in och ut bedömts vara för farlig.

Venedig svämmades över i måndags och vindstyrkorna nådde upp till 50 meter per sekund.

Miljardkostnader efter skadorna

Kostnaden för skadorna går inte att överblicka. Bara i området runt Genua beräknas de uppgå till tiotusentals miljoner euro, uppger guvernören Giovanni Toti, som inte utesluter att de kan bli mångdubbelt högre.

Läget beskrivs som den svåraste meteorologiska situationen på över 50 år och meteorologer varnar för att ovädret kommer att fortsatta rasa under helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer