Den italienska staden Venedig drabbades av höga vattennivåer när ett regnoväder drog in över Italien. Här syns Markusplatsen som svämmatöver med vatten. Foto: Miguel Medina/AFP/TT

Flera döda i oväder – Venedig översvämmat

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt regn och starka vindar har krävt minst tio personers liv i Italien, där ovädret också fått vattnet i kanalstaden Venedig att nå ovanligt höga nivåer, rapporterar AP.

I huvudstaden Rom omkom två personer när deras bil träffades av ett nedblåst träd. Även i staden Terracina dödades en människa när ett träd blåste ned.

Ett fallande träd krävde en brandmans liv i San Martino och en ung mans liv i Neapel, medan en kvinna omkom då hon träffades av delar av ett hus som skadades i blåsten.

I Dimaro dog en kvinna i översvämningarna, i Cattolica dödades en 63-årig man som draksurfade och i Trentino drunknade en fiskare.

Skolor stängda

Skolor har stängts i flera italienska städer, både i norr och i söder, på grund av ovädret. Omkring 6 000 brandmän jobbar runtom Italien för att rädda människor undan jordskred, översvämningar och fallande träd, rapporterar La Repubblica.

Portofino i Ligurien har isolerats eftersom vägar till staden förstörts.

– En exceptionell händelse, säger borgmästare Matteo Viacava.

Enligt honom kan Portofino för tillfället endast nås havsvägen. Det saknas gas och regionen har stora problem med elförsörjningen, enligt Rai. Båtar i flera hamnar har slitit sig loss, en del har totalförstörts.

Rai rapporterar att flera mindre orter är isolerade även i Lombardiet.

Ovanligt höga vattennivåer i Venedig

I Venedig har Sankt Markustorget stängts av sedan det svämmats över av vattenmassor, där ytan som mest nått 156 centimeter över marken, den högsta nivån sedan 2008.

Familjer har fått bära sina barn på axlarna när de vadat sig igenom staden. Inga dödsoffer har rapporterats i Venedig, men turister har blivit evakuerade från stadskärnan.

Översvämningar under hösten är inte ovanliga i Venedig, men vattenmassorna ligger nu på över 110 centimeter över havet, vilket triggar igång varningar till allmänheten. Vanligen lägger staden ut plattformar längs med gatorna för att boende och turister ska kunna ta sig fram, men dessa har nu inte räckt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.