Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommaren har dröjt sig kvar rekordlänge på vissa platser i södra Sverige. Hör meteorologen förklara hur det är möjligt. Foto: Janerik Henriksson/TT & SVT

SVT:s meteorolog: Rekordlång sommar i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På vissa håll i landet känns det som att hösten ännu inte gjort entré. I Göteborg, Halmstad och Helsingborg är det bekräftat rekordlång sommar med 206 dagar av varmare temperaturer.

– Rekordet ligger på 205 dagar, så det är en väldigt lång sommar, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Det är det rådande lågtrycket över Atlanten, som Tora Tomasdottir beskriver som en ”motor”, som gör att varm luft sveps upp och in över Sveriges södra delar. Fram emot mitten av nästa vecka kan vi dock räkna med lägre temperaturer.

– Mot mitten av nästa vecka kommer den mer normala luften ta över, med några minusgrader i norr och ensiffriga plusgrader i söder. Vi tappar de här tio graderna i söder ner mot kanske åtta grader som varmast, säger hon.

Hör Tora Tomasdottir berätta mer om prognosen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.