Det väntas ostadigt väder i Valborg. Foto: TT

SVT:s meteorolog: Svårt göra prognos för Valborgsvädret

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt svårt att göra prognos för valborgsvädret i år. -Det beror på att ett lågtryck är på väg rakt mot Sverige söderifrån, och bara en liten förändring i dess bana kan göra stor skillnad eftersom Sverige är ett avlångt land, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

I morse sade SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret i Gomorron Sverige att årets Valborgsväder är en mardröm att förutspå. Riktigt så långt sträcker sig inte kvällens meteorolog Pia Hultgren men hon håller med om att det är ovanligt svårt.

Liten förändring gör stor skillnad

– När vi har en situation som nu med ett lågtryck som är på väg mot Sverige söderifrån kan bara en enda grads ändrad vinkel i lågtryckets bana avgöra om till exempel Stockholm får regn eller inte, säger Pia Hultgren.

Pia Hultgren, meterolog på SVT Foto: SVT

Just nu tror hon ändå mest på fint väder i landets södra delar på Valborg och första maj, medan däremot Västerbotten, Norrbotten och Lappland kommer att få snö från natten till söndag.

Fint i västra Götaland

– Det är fortfarande osäkert, det kan komma in lite regn även mot Gotland och ostligaste Svealand, men i de västra delarna kan det bli fint väder redan från lördag. Framför allt kan det bli fint väder i västra Götaland, säger hon.

När lågtrycket fortsätter norrut kommer det att ge framför allt Norrlandskusten skruttigt väder och snöfall på Valborgsmässoafton, enligt Pia Hultgren.

– Nu när vi är så nära Valborg är prognosen ganska säker, det är väl 60 procents sannolikhet att det blir så här. Nu finns lågtrycket över Centraleuropa och vi kan följa det.

Följ väderutvecklingen på SVT:s vädersajt

Värmen kommer nästa vecka

Den efterlängtade vårvärmen då – när kommer den?

– Det ser ut att bli på måndag! Då kan det blir 10-15 grader utom längst i norr. På tisdag fortsätter det ungefär så och möjligen kan det bli ännu varmare i landets södra delar på torsdag-fredag, säger Pia Hultgren.

Ställer ut blommorna på lördag

Så vågar man ställa ut sina växter på balkongen nu, utan risk för frost, i alla fall i landets södra delar?

– Det kan fortfarande bli frost men risken minskar. Och kommer den så blir den ytlig, det blir inga långvariga minusgrader. Jag själv tänker ställa ut mina blommor på lördag!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.