Foto: Foto: Adam Ihse / TT

SVT:s meteorolog: Värmeböljan fortsätter månaden ut

Uppdaterad
Publicerad

Extremvärmen fortsätter hela juli – minst – med ett kort avbrott nu i helgen. SVT:s meteorolog Joel Melin säger att han känner inte till något liknande sedan mätningarna började i mitten av 1800-talet.

Det är mycket lite som talar för att extremvärmen kommer att avta. Den kommer att fortsätta ytterligare i omkring tio dygn och sannolikt ännu längre.

– Det finns ingen tendens till att det skulle komma in kallare luft helt plötsligt. Man kan nog egentligen säga att det fortsätter månaden ut, minst, säger Joel Melin.

”Inte sedan mitten av 1800-talet”

Han berättar att han inte känner till en värmebölja som varat så länge, från maj till mitten av juli.

– Jag tror inte det var varit något liknande sedan mätningarna startade.

Och när startade de?

– I mitten av 1800-talet. Även om det finns vissa orter som startade tidigare så är det osäkra värden på 1700-talet.

Vinden avtar

Det kommer forsätta att vara 25 grader och uppåt, med undantag för nu i helgen då det sjunker till omkring 20 grader och uppåt i stora delar av landet. Den extrema brandrisken kvarstår, medan vinden minskar i styrka.

– Vinden kommer att avta något. Den kommer att variera i styrka och riktning med upp emot tio meter per sekund i byarna på sina håll, men vissa tider kommer det inte att blåsa alls, säger Melin.

Det är gynnsamt för bekämpning av skogsbränderna.

– Det är ändå ganska bra situation. Det är bättre än det har varit tidigare, så att vinden nog inte kommer att bidra speciellt mycket till spridningen, säger Joel Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer