SVT Nyheters politikreporter, Elisabeth Marmorstein, är inte förvånad över att Jimmie Åkesson fick bra betyg av tittarna. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s politikreporter: Inte förvånad att tittarna utsåg Jimmie Åkesson (SD) till vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen till att SD-ledaren Jimmie Åkesson utsågs till vinnare av tittarna efter valdebatten i Agenda är att han haft åratal på sig att slipa sina argument vad gäller invandring – en fråga som dominerade i går. Det anser SVT:s Elisabeth Marmorstein.

Drygt fyra månader före valet möttes partiledarna i går i årets första valdebatt i SVT:s Agenda. Enligt en opinionsundersökning som Novus gjorde för SVT Nyheter direkt efter debatten, bland tittarna, fick partiledaren Jimmie Åkesson (SD) bäst betyg.

I både debatten om ”lag och ordning” och i den om ”migration” svarade 30 procent att Åkesson hade gjort bäst ifrån sig. I ämnet ”jobb och välfärd” fick partiledaren Ulf Kristersson (M) bäst betyg, och i debatten om ”klimat och miljö” vann Isabella Lövin (MP).

”Haft tid på sig att slipa argumenten”

SVT Nyheters politikreporter, Elisabeth Marmorstein, är inte förvånad över att Jimmie Åkesson fick ett bra betyg av tittarna.

– Att Jimmie Åkesson vann i två av debattämnena berodde på att väldigt mycket handlade om invandring. Både i lag och ordning, i migrationsfrågan så klart, men även i frågan om jobb och välfärd, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Marmorstein har SD-ledaren haft åratal på sig att slipa sina argument vad gäller invandringsfrågor.

– Så jag är inte förvånad över att han vann enligt tittarna, säger hon.

”Invandring kommer att dominera”

Elisabeth Marmorstein konstaterar efter gårdagens debatt i SVT:s Agenda att invandringsfrågan kommer att dominera valrörelsen.

– Det blev väldigt tydligt när den blev så dominant även när partiledarna egentligen skulle debattera något annat, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet