SVT:s politikreporter: Förvånad om V säger nej till Löfven

Publicerad

Enligt uppgifter har Vänsterpartiets partistyrelse fattat beslut om partiet ska släppa fram socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister på onsdag.
– Jag skulle bli förvånad om de har landat i att säga nej till Stefan Löfven, men det ska förstås absolut inte uteslutas, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Hur kommer Vänsterpartiet att ställa sig till den uppgörelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har gjort och som kommer hålla partiet från möjligheten att påverka makten? Det är frågan som många ställer sig i dag.

Sedan uppgörelsen presenterades har flera högt uppsatta vänsterpartister meddelat att de tycker att partiet inte ska släppa igenom den. Under helgen kom Vänsterpartiet i Malmö fram till just det beslutet. Men enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein ökade då trycket på partiet att se till att Ulf Kristersson inte blir nästa statsminister.  

– Om Vänsterpartiet röstar nej till Stefan Löfven är det återstående alternativet att Ulf Kristersson blir statsminister i en M- och KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna. Det måste rimligen vara sämre än att släppa igenom den här uppgörelsen, säger hon.

”Vänsterpartiser tvärförbannade”

Att uppgörelsen innehåller en klausul för att hålla Vänsterpartiet borta från makten ses som förödmjukande.

– Vänsterpartiet har ägnat mycket kraft åt att bli ett regeringsdugligt och ansvarstagande parti i väljarnas ögon. Nu stämplas man då som ytterkantsparti ihop med Sverigedemokraterna. Det är klart att vänsterpartisterna är tvärförbannade över det och tycker att politiken som föreslås är ett rött skynke, säger Elisabeth Marmorstein.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har sagt att han ska lämna besked om hur partiet ställer sig till uppgörelsen under måndagen. Enligt partiets presstjänst ska han hålla en pressträff efter att han träffat talmannen klockan 11.40.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet