– Egentligen vill de borgerliga partierna ha mer pengar till försvaret än de här 84 miljarderna, de har ännu högre ambitioner, säger SVT:s politikreporter Benigh. Foto: SVT Nyheter

SVT:s politikreporter Love Benigh: ”Kommer bli tuffa förhandlingar”

Publicerad

Socialdemokraterna går nu med på att höja det ekonomiska stödet för försvaret, erfar SVT. SVT:s politikreporter Love Benigh säger att höjningen till 84 miljarder kronor inte är tillräcklig om man frågar de borgerliga partierna.
– Egentligen vill de borgerliga partierna ha mer pengar till försvaret än de här 84 miljarderna, de har ännu högre ambitioner, säger han.

Socialdemokraterna menar att det kostar 84 miljarder kronor för att kunna utöka försvaret till 2025. Men hur det hela ska finansieras är oklart, menar SVT:s politikreporter Love Benigh.

– Hittills har det varit så att socialdemokraterna och regeringen inte har velat tala om pengar, säger han.

Egentligen ska den skarpa diskussionen om prislappen tas upp under förhandlingar i höst mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centerpartiet, förklarar Benigh.

Högre ambitioner

Love Benigh säger att man, som det ser ut just nu, inte är överens om vad prislappen på 84 miljarder kronor betyder.

– Egentligen vill de borgerliga partierna ha mer pengar till försvaret än de här 84 miljarder kronorna, de har ännu högre ambitioner, säger han.

De borgerliga partierna vill att prislappen ska vara en och en halv procent av BNP.

Hur kommer det här att finasieras?

– Det kommer att ske i de löpande budgetar som är fram till 2025, säger Love Benigh.

Vad har det här för betydelse för försvaret?

– De största effekterna som vi skulle kunna se är sannolikt att armén skulle kunna få mer resurser än vad man har haft tidigare, säger Love Benigh.

Försvarsmakten vill inte kommentera socialdemokraternas besked.

– Vi uttalar oss inte om politiska försvarsspel och har lämnat vår syn till försvarsberedningen. I övrigt har vi ingenting att kommentera, säger kommunikatör Tony Remes vid Försvarsmakten.

Rapporten från försvarsberedningen ska vara klar den 14 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer