SVT:s politikreporter om en av de viktigaste frågorna i EU-valet. Foto: TT/SVT

Marmorstein svarar: Ställ dina frågor om EU-valet

Publicerad

Nu är det bara tio dagar kvar till EU-valet. De viktigaste frågorna för väljarna är klimat, brott och migration, visar mätningar från Novus. Tidigare i dag svarade SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein på era frågor här på svt.se.

Se klippet i spelaren ovan eller läs chatten här nedan.

SVT rapporterade · Elisabeth Marmorstein svarar inför EU-valet

08.34
Här kan ni skicka in era frågor om EU-valet. Elisabeth Marmorstein deltar i chatten efter sändningen kl. 14.30.
14.33
På grund av beskedet om att Moderaterna väcker misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är Marmorstein svarar uppskjutet ett tag. Mer om nyhetsrapporteringen kring Strandhäll kan ni följa här.
 
15.47
Hur många röster fordras för stt ett parti skall få mednågon til EU?
@AndersSandin - Hej Anders, spärren är precis som till riksdagen 4 procent.
15.51
Varför skall UK s avgift spridas ut på övriga länder, det naturligaste vore väl att minska utgifterna med motsvarande belopp, stryp t ex bidrag till flyttcirkusen.....
@NGOrlander - Hej NG, exakt hur budgeten ska se ut när eller kanske om Storbritannien lämnar är inte klart än, det blir en förhandling mellan medlemsländerna senare i år. Kommissionen har föreslagit en höjning för alla men också nedskärningar tex jordbruksstödet som ska minska med 5 procent. Alla svenska partier, utom L, tycker att EU måste skära ner istället för att höja avgiften men hur det där slutar vet vi inte än. 
16.03
Om några minuter börjar sändningen av Marmorstein svarar! Ni kan förstås se sändningen direkt i videorutan ovan, men här kommer också frågor och svar i chatten.
16.03
(Några av er har ju redan fått svar än och vi får in många frågor, men fler svar kommer förstås strax.)
16.05
Nu är vi igång. Era frågor inför EU-valet den 26 maj kommer nu!
16.07
Först ut är Ulf som frågar hur mycket EU-parlamentets ledamöter egentligen tjänar - inkomsterna och ersättningarna kan ibland verka höga.
16.10
Elisabeth svarar att ledamöterna har en ersättning på 94 500 brutto i månaden. Sedan har de ett dagligt skattefritt traktamente för varje mötesdag som blir ungefär 55 000 kronor i månaden. Sedan får de ersättningar för resor från Bryssel och Strasbourg, plus ersättning för omkostnader i hemlandet på 48 00 kronor.
- Så det går väl ingen nöd på dem direkt, det tror jag ingen tycker, säger Elisabeth Marmorstein.
16.11
Nästa fråga kommer från Anna som säger att klimatfrågan är viktigast. Frågan är vad EU-parlamentet egentligen kan göra för att få ner utsläppen koldioxid inom EU?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet