Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter listar: Tre saker vi vet om valresultatet just nu

Uppdaterad
Publicerad

En lång väntan kan bli ännu längre – upplösningen på valdramat kan dröja till torsdag, uppger Valmyndigheten.

– Innan dess ska bland annat utlandsrösterna räknas, säger SVT:s reporter Mimmi Nilsson.

Enligt Valmyndigheten kan väntan på ett helt fastställt valresultat dröja till på torsdag.

-På onsdag och eventuellt torsdag kommer uppsamlingsrösterna att räknas. Det preliminära valresultatet är då klart tidigast onsdag, senast torsdag, säger Anna Nyqvist, kanslichef vid Valmyndigheten, till TT på måndagsförmiddagen.

Tills dess ska utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna räknas. Vid valet 2018 räknade Valmyndigheten drygt 202 000 röster i efterhand. I år kan de så kallade onsdagsrösterna vara fler eftersom förtidsröstandet verkar ha ökat.

”Fördel Ulf Kristersson”

En slutsats som däremot går att dra från de preliminära siffrorna är att Sverigedemokraterna ser ut att över rollen som Sveriges näst största parti.

– Sent på natten var det fördel moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Men SD ser dock ut att gå om M som andra största parti, säger SVT:s reporter Mimmi Nilsson.

Se vad mer som redan nu går att säga om valresultatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.