Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till experimentkammaren i Lund för att ta reda på vad en människokropp släpper ifrån sig – med och utan skyddskläder. Foto: Henrik Norsell/SVT

Se experimentet: Hur mycket bakterier sprider våra kroppar?

Uppdaterad
Publicerad

”Jag fullkomligt dräller biologiska partiklar omkring mig.”

En miljon partiklar i timmen. SVT:s reporter testar hur mycket bakterier en människokropp sprider.

En miljon partiklar i timmen. Så mycket släpper en människokropp ifrån sig, vilket är ett problem i den extremt rena miljö som krävs i en operationssal.

Hudpartiklar innehåller bakterier, orsaken bakom den vanligaste vårdskadan: infektioner.

Även om vårdskadorna i sjukhusmiljö går ned drabbades förra året 87 000 patienter av dem.

– Skyddsklädsel för vårdpersonal är viktig för att få ned infektionerna, berättar docent Jakob Löndahl vid Lunds tekniska högskola.

Men kläderna och de skydd som personalen bär i operationssalar räcker tyvärr inte hela vägen för att förhindra vårdrelaterade infektioner efter kirurgi.

– Även om man har bra kläder så avges hela tiden partiklar. Man kan inte täppa till helt i ansiktet till exempel, så därför behövs det också bra ventilation och lite disciplin så att man inte öppnar dörren till operationssalen i onödan, säger Jakob Löndahl.

I videon ovan testar SVT:s reporter experimentkammaren på Lunds tekniska högskola. Hur stor är skillnaden i partikelsläpp med och utan skyddskläder?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.