Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ligger vissa patienter kvar på sjukhus fast de inte behöver? Hör tre röster från vården om dilemmat med utskrivningar. Foto: Bertil Ericson/TT, Rebecka Haglund/SVT

Mitt i vårdkrisen: Hundratals blev kvar på sjukhus i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Förra året upptogs hundratals vårdplatser dagligen av patienter som var utskrivningsklara och som borde ha skrivits ut, det visar data som SVT Nyheter låtit ta fram. 

– I vissa regioner motsvarar antalet flera vårdavdelningar, säger Göran Stiernstedt, docent och tidigare utredare.  

Bristen på vårdplatser, med rätt utformning och bemanning, är ett stort problem på landets sjukhus. Samtidigt upptog utskrivningsklara patienter hundratals av de åtråvärda vårdplatserna dagligen förra året. 

Det handlar om patienter som inte längre behöver sjukhusvård men som inte kan skrivas ut. Ofta på grund av att fortsatta insatser i patientens hemkommun inte finns på plats. 

Högst andel i Halland och Skåne  

I genomsnitt handlade det om över 500 platser – varje dag. Motsvarande närmare fyra procent av landets vårdplatser.  

Över hälften av landets regioner hade dock en högre andel. Halland och Skåne hade högst, där upptog utskrivningsklara dagligen i genomsnitt mer än sju procent av vårdplatserna.  

– Det är klart att en sådan andel är ett problem när det samtidigt finns överbeläggningsproblematik, säger Region Skånes chefsläkare Rasmus Havmöller. 

Uppgång efter några års minskning  

Att utskrivningsklara blir kvar på sjukhus är samtidigt inte ett nytt problem. 2018 infördes en lagändring med syfte att få kommuner och regioner att samarbeta bättre på området. Efter lagändringen sjönk också andelen platser som upptogs av utskrivningsklara, för att återigen öka något 2021 och 2022.  

Tittar man på enskilda regioner så hade flera en andel som förra året var högre än vad den var före lagändringen.   

”Tävlar om samma medarbetare”

Göran Stiernstedt var ansvarig för den utredning som låg bakom lagändringen 2018.

– Det här är ett tecken på att man inte har frågan i fokus. En realistisk siffra är att ligga kring en procent, säger han. 

Samtidigt säger flera ansvariga i regioner som SVT varit i kontakt med att det här är en prioriterad fråga. Rasmus Havmöller i region Skåne vill också påminna om bristen på vårdpersonal.  

– Vi tävlar om samma medarbetare. Bristen i kommunerna påverkar också deras möjligheter att ta hem patienter, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.