Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med teamet från Skånes universitetssjukhus – som med sjukhusvård i hemmet försöker vända den negativa trenden. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Över 900 vårdades på redan fulla avdelningar – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vårdplatser på landets sjukhus minskade ytterligare förra året, samtidigt som överbeläggningarna ökade till den högsta nivån sedan Sveriges kommuner och regioner började samla statistik. Det visar data som SVT Nyheter låtit ta fram.   

– Det är en allvarlig situation, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

En patient dör på grund av att personal inte kommer åt hjärtstartaren. En annan tvingas ligga i sin egen avföring i flera timmar. En tredje blir placerad på en bårvagn i stället för en vanlig säng. 

Det här är alla exempel på konsekvenser av brist på vårdplatser, enligt Ivo.

Fortsatt minskning av vårdplatser 

Antalet disponibla vårdplatser inom slutenvården har under många år minskat i Sverige och förra året var inget undantag, visar nya siffror som SVT Nyheter låtit ta fram. 

En disponibel vårdplats ska vara utformad och bemannad så att den säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö. Förra året fanns det i genomsnitt omkring 500 färre sådana vårdplatser per dag än året innan. Jämfört med 2013 är det närmare 5 000 färre. 

Foto: SVT Grafik

De senaste årens minskning förklaras ofta med brist på sjuksköterskor.  

– Det är för få sjuksköterskor som vill jobba inom slutenvården. Vi som arbetsgivare bär ett visst ansvar för det, säger Jannis Ioannidis, biträdande områdeschef i Region Örebro län. 

Ökad risk för vårdskador 

Samtidigt sköt antalet överbeläggningar i höjden förra året, det vill säga då patienter vårdas på överfulla vårdavdelningar och kan behöva ligga i till exempel korridorer. 

I genomsnitt motsvarade överbeläggningarna mer än 900 patienter om dagen, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2013.  

– Överbeläggningar ökar risken för vårdskador, så det här är inte bra, säger Peder Carlsson på Ivo och tillägger att siffrorna understryker att behovet av vårdplatser är större än vad som finns.

Foto: SVT Grafik

Försöker vända utvecklingen

För att vända den nedåtgående spiralen försöker flera regioner nu hitta nya arbetssätt. Skånes universitetssjukhus i Malmö har till exempel börjat erbjuda sjukhusvård i hemmet. Ett projekt som bland annat har frigjort åtråvärda vårdplatser på sjukhuset.  

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.