SVT:s reporter söker svar: ”Var jag beroende av datorspel?”

Publicerad

Datorspelsberoende är att betrakta som en sjukdom, enligt WHO. SVT:s reporter Simon Krona räknar själv timmarna han lagt på datorspel i tusental, men att inte kunna sluta – är det samma sak som att vara beroende?

En rad parametrar vägs in när vården utreder om en person ska diagnostiseras som spelberoende eller inte. Det förklarar Annika Hofstedt, som är enhetschef på Mottagningen för spelberoende och skärmhälsa vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Stort fokus ligger på vilka följder spelandet får. När tiden vid datorn börjar få negativa konsekvenser för övriga livet ska det ses som en varningssignal, menar Hofstedt.

– Det kan handla om att man inte får så bra betyg som man skulle kunna få, eller att man inte kommer till skolan, säger hon.

SVT:s reporter lät Annika Hofstedt utreda om hans spelande i tonåren utgjorde ett beronde – se hur det gick i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.