Martin Karlsson, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet Foto: Johannes Weckström /SVT

SVT:s valexpert: ”Valrörelsen handlar mycket om de osäkra väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte många dagar kvar till valet, men fortfarande är det många som inte bestämt sig för hur de ska rösta. Att många väljare fortfarande är osäkra beror på flera faktorer, det menar SVT Örebros valexpert, statsvetaren Martin Karlsson.

Han är inte förvånad över att så många som var tredje väljare fortfarande är osäker över var de ska lägga sin röst på söndag. Martin Karlsson, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet, tror det finns flera bakomliggande faktorer till att många bestämmer sig sent.

– En viktig sak är att vi blivit mycket mindre lojala till de politiska partiena. Vi känner i lägre utsträckning en stark identifikation med något specifikt parti och det gör att vi blir rörligare.

Val 2018 – #dinröst

Fler partier att välja mellan

En faktor som också spelar in tror Martin Karlsson är att det finns fler partier att välja mellan och en större konkurrens om väljarna.

Att kampen om de osäkra väljarna pågår ända in på valdagen håller även väljarna osäkra, menar Martin Karlsson.

– Valrörelserna har blivit mer intensiva och de har också varit intensiva längre in och närmare valet. Flera partier har kommit med sina valmanifest med mindre än två veckor kvar till valdagen och det skulle inte vara tänkbart för kanske 10-20 år sedan.

Vad får folk väljarna att bestämma sig vad de ska rösta på?

– Framgångsrika utspel eller politiska skandaler är sådant som kan påverka väljarna in i det sista. Det finns exempel på det, bland annat valstugereportaget 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet