SVT:s Valu: Alliansen vinner valet

Publicerad

Enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning, Valu, vinner den borgerliga Alliansen valet med 49,1 procent mot De rödgrönas 45,1 procent. Enligt undersökningen kommer SD att komma in i riksdagen med 4,6 procent.

SVT:s undersökning visar att den borgerliga Alliansen vinner årets val till riksdagen. Sammanlagt får Alliansen 49,1 procent av rösterna mot De rödgrönas 45,1 procent.

Samtidigt som Alliansen inte får egen majoritet kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen och blir vågmästare med 4,6 procent.

Backande S fortsatt störst
Största parti blir, enligt SVT:s undersökning, Socialdemokraterna med 30 procent, en minskning med 5 procentenheter jämfört med valet 2006.

Näst störst blir Moderaterna med 29,1 procent, en ökning med 2,9 procentenheter.

Bland de övriga Allianspartierna går Centerpartiet svagt framåt medan Folkpartiet och Kristdemokraterna backar något, jämfört med valet 2006.

På De rödgrönas sida går både Vänsterpartiet och Miljöpartiet framåt.

Enligt undersökningen får övriga partier sammanlagt 1,2 procent.

SD får plats i riksdagen
Sverigedemokraterna, som för första gången ser ut att komma in i riksdagen, får 4,6 procent, en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med 2006.

Enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, är Sverigedemokraternas resultat det som är mest spännande och osäkerheten är rätt så stor.

-Vi får absolut vänta på sammanräkningssiffror. Det här är kvällen rysare, säger Holmberg.

Jämnt mellan S och M
Resultatet i Valu får ses som en fingervisning mot ett slutresultat och siffrorna visar på spänning under kvällen.

-Om vi nu ska få spänningsmoment i kväll så kan man se att det är i princip oavgjort mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i den här mätning och kommer verkligen Sverigedemokratern kommer att komma över fyra procent?

Men Socialdemokraterna får enligt Holmberg ses som en förlorare med sitt tapp på fem procentenheter i undersökningen.

Sammanlagt menar Holmberg att resultatet i Valu är tämligen väntat med MP, SD och M som vinnare, medan de flesta andra partier ligger sånär som på stilla.

Reinfeldt måste söka stöd
SVT:s inrikespolitiska kommentator K-G Bergström tror inte att Moderaterna kommer att söka stöd hos Sverigedemokraterna om resultatet i vallokalsundersökningen står sig.

-Om det skulle bli ett sådant valresultat Fredrik Reinfeldt (M) bli tvungen att söka stöd någonstans i riksdagen om han inte vill bli beroende av SD. Det troligaste i det läget är att han kommer att försöka locka över Miljöpartiet, men det är oklart om han vill bara vill ha ett samarbete i riksdagen eller om han måste krypa till korset och erbjuda MP en plats i regeringen, säger K-G Bergström.

-Det skulle bli lite trångt med fem partier i regeringen och dessutom vet vi att Maud Olofsson (C) absolut inte vill ha in MP i regeringen.

Sahlin och V kan ha tyngt S
Angående Socialdemokraternas möjliga bakåtgång tror Bergström att det finns två förklaringar.

-Det innebär att man gjort ett värre val än det som kallades ett katastrofval som Göran Persson gjorde 2006. En förklaring till det är samarbetet med Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har gjort ett bra val men har varit en belastning för Socialdemokraterna. Det har varit lätt för de borgerliga att varna väljare för att man med Vänsterpartiet i en regering kan få mycket högre skattehöjningar än vad man säger just nu, säger K-G Bergström.

-Dessutom så handlar det också om att Fredrik Reinfeldt har mycket högre förtroendesiffror än Mona Sahlin. Hon har inte lyckats inge trovärdighet.

Olof Nordangård

M: 29,1 (+2,9)
FP 7,2 (-0,3),
C:7,1 (+0,2)
KD: 5,7 (-0,9)

S:30,0 (-5,0),
V:6,1 (+0,3)
MP: 9,0 (+3,8)

SD: 4,6

Övriga: 1,2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer