Från vänster: Mats Knutson, Anna Hedenmo, Prescilia Haddad, Anders Holmberg och Camilla Kvartoft är några av de som leder SVT:s valbevakning. Foto: SVT

SVT sänder ”tal till nationen”

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet ska alla partiledare få tala fritt om sin framtidsversion av hur Sverige ska se ut år 2028. I maj sänder SVT partiledarnas ”tal till nationen”.

Partiledarna ska under 15 minuter få måla upp sin framtidsvision för Sverige och förklara hur de ser på Sverige och på vilket sätt den politik som de för idag ska leda fram till deras vision av hur Sverige bör se ut om tio år.

– Vi tittar på ett format där vi kommer erbjuda och utmana politikerna att gå rakt ut och ge sin framtidsvision. De ska inte bara titta på nästa val utan tio år framåt, säger SVT:s programdirektör Jan Helin. Han kallar programmet ”tal till nationen”.

Vilka problem ser du med att politikerna får tala helt okommenterat?

– Inga, eftersom det inte på något sätt påverkar vår granskande journalistik och allt annat som vi gör runt det här. Vi kommer naturligtvis kommentera, analysera och granska det som de säger.

Partierna är positiva

Jan Helin menar att vi i Sverige är ovana vid att höra politikerna hålla längre sammanhängande tal.

– Vi hör ofta politikerna i sina utspel och i talepunkter när de försöker hamra igenom sitt budskap i intervjuer. Men vi ser de sällan försöka formulera någonting i sin helhet. Almedalen skulle vara undantaget, men det sker mitt i sommaren när alla vill ha semester och få tittar.

Partierna har blivit kontaktade, men ännu har inte alla tackat ja till att medverka.

– Partierna har varit positiva. Det tycker att det här är spännande och utmanande, säger Eva Landahl, programchef på SVT och ansvarig för valbevakningen.

Programmet har arbetsnamnet ”Sverige 2018 – Tal till nationen” och ska sändas i SVT i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet