Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför stoppades publiceringen – hör ansvarig utgivare Charlotta Friborg i klippet. Foto: Urban Ermling

SVT stoppar publicering på grund av spionerilag

Uppdaterad
Publicerad

SVT har för första gången valt att stoppa en publicering med hänvisning till den nya lagen om utlandsspioneri.

– Jag tycker att det är mycket bekymmersamt att lagstiftarna inte hörsammat den här allvarliga kritiken, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT.

I höstas antogs den nya lagen om utlandsspioneri som innebär att det är straffbart att lämna uppgifter som kan skada Sveriges förhållande till andra stater eller organisationer som Nato, FN och EU.

Och nu har SVT för första gången stoppat en publicering med hänvisning till lagstifningen, vilket Medierna i P1 var först att rapportera om. Det handlar om kartbilder ur Pentagonläckan som skulle visa på sårbarheter i den ukrainska energiförsörjningen. SVT ville publicera bilderna för att förklara vad läckan handlade om.

Men så blir inte fallet.

– Efter att ha tittat på det materialet tillsammans med juristerna så blev faktiskt deras bedömning att det här är ett material som skulle kunna omfattas av den nya spionerilagen, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT.

”Mycket bekymmersamt”

Redan i fjol varnade publicister för vad lagen skulle kunna komma att innebära för journalistiska granskningar.

– Det riskerar att skapa väldiga osäkerheter därför att den är så otydlig, säger Charlotta Friborg.

– Jag tycker att det är mycket bekymmersamt att lagstiftarna inte hörsammat den här allvarliga kritiken. 

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar händelsen via sin presskreterare:

– I Sverige har vi fria medier, därför är det upp till dem att ta publicistiska beslut. Det är inget vi kommenterar. Men i lagen har det införts ett särskilt undantag från straffansvar om gärningen haft ett journalistiskt eller opinionsbildande syfte. Detta för att lagen ska träffa just spioner och inte journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.