Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT testar – så bra är sju sorters saffran

Uppdaterad
Publicerad

Dyrast är bäst – i alla fall när det gäller saffran. Men de billigare sorterna, som i vissa fall kostar mindre än hälften så mycket, är nästan lika bra. Det visar SVT:s granskning.

På lördag är det lucia och i många hem bakas det saffransbröd för fullt. Vi svenskar köper tre ton saffran om året – och nästan allt köper vi under december månad.

Men hur bra är egentligen den saffran vi använder? Vi på SVT bestämde oss för att testa kvaliteten på sju olika sorter och skicka dem till ett livsmedelslaboratorium för analys.

Och som konsument kan du vara lugn. Även om det kan vara stora prisskillnader på saffran så håller också den billigaste sorten den allra högsta kvaliteten.

Liten skillnad mellan dyrt och billigt

I testet har man mätt nio olika parametrar, till exempel mängden vatten, bitterhet, smak och färg.

Apotekets saffran är bäst, med högst värden på bitterhet och smak, som är de viktigaste variablerna för hur saffran smakar.

Men Apotekets saffran är också ett av de dyraste – mer än dubbelt så dyrt som de billigaste märkena Coop, Garant och ICA som kostar omkring 15 kronor. Och även de billigare sorterna får alltså högt betyg i testet.

Alla sorter håller en hög kvalitet och klarar gränsvärdena för ”kategori ett”, den bästa kvalitén, när det gäller bitterhet och smak. Den som får lägst betyg i bitterhet och smak är Coops saffran.

Syntetiska färgämnen kunde inte hittas i något saffran.

Sorterna vi testat:

  • Coop: 16,95 kronor
  • Garant: 14,95 kronor
  • Apotekets: 35 kronor
  • Ica: 14,90 kronor
  • Santa Maria: 17,90 kronor
  • Delikatess: 35,50 kronor
  • Kockens: 16,95 kronor
  • (Priset är per 0,5 gram saffran)

”Håller hög kvalitet”

Livsmedelsverkets kemister har granskat testresultatet, utan att hitta någonting anmärkningsvärt.

– Testet visar att det här är saffran och det är helt i sin ordning, företagen har tagit sitt ansvar och levererat bra produkter. Det är precis som det ska vara, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

SVT bad även Qudratullah Rahmati, en av Afghanistans största saffransexportörer, att bedöma testresultatet. Enligt honom ligger sorterna något högt när det gäller vatten och något lågt när det gäller färg – men han ger ändå tummen upp.

– Generellt håller alla sorterna hög kvalitet, säger Quadratullah Rahmati.

Den specialintresserade hittar mer information om testet här nedanför!

90 procent av all saffran odlas i Iran. Varje år produceras cirka 300 ton saffran runt om i världen. En stor del saffran köps in och paketeras om i Spanien.

Saffran odlas även i Sverige, i Skåne och på Gotland.

Saffran skördas i slutet av september och oktober. Det är krokusens märken som klipps och torkas. I sämre kvalitéer ingår även krokusens pistill.

Finaste kvalitén anses av vissa vara från Kashmir eller l’Aquila (Abruzzo). Den italienska sorten kräver 200.000 blommor för ett kilo saffran.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer