Foto: SVT / TT

SVT: ”Vi pausar programmet om profilen misstänks för brott”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ledning avvaktar åklagarens beslut innan man eventuellt väljer att ta bort det program där en polisanmäld SVT-profil ingår, ur tablån.

– Om åklagaren delger personen misstanke om brott kommer vi att pausa programmet, säger Sabina Rasiwala, HR och kommunikationsdirektör på SVT.

Den 20 oktober anmälde en kvinna, som tidigare varit praktikant i en SVT-produktion, en av produktionens medarbetare.

Polisen rubricerade anmälan som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och inledde en förundersökning.

Under torsdagsförmiddagen meddelade SVT:s ledning att man inväntar åklagarens beslut innan man eventuellt väljer att stryka programmet, där medarbetaren ingår, ur tablån eller inte.

”När åklagarens beslut kommer om att antingen lägga ner förundersökningen eller delge personen misstanke om brott kommer vi att ta ett publicistiskt beslut.”, skriver Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT i ett internt meddelande.

Inväntar information

Om ingen ny information från åklagare kommer fram under fredagen sänder SVT programmet som planerat. Om åklagaren däremot delger personen misstanke om brott kommer SVT att pausa programmet.

– SVT väljer att låta rättsprocessen ha sin gång. Det är viktigt nu att vi inte går händelserna i förväg. Vi avvaktar åklagarens beslut i ärendet, säger Sabina Rasiwala.

”Förmodligen inte beslut förrän nästa vecka”

Åklagare Stefan Lind säger att ett beslut om huruvida SVT-profilen kommer delges misstanke för brott eller inte antagligen kommer först nästa vecka. Det betyder att programmet med största sannolikhet kommer sändas som planerat.

– Vi har inte fått till förhör med målsägande så vi kommer inte fatta ett beslut under dagen. Förmodligen inte heller under morgondagen, säger åklagare Stefan Lind till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.