Elin Jönsson förbereder sig för en livesändning i Charkivregionen. Foto: Lars Lyrefelt

SVT:s Elin Jönsson får Cordelia Edvardson-priset

Publicerad

2024 års Cordelia Edvardson-pris tilldelas Elin Jönsson, Ukrainakorrespondent vid Sveriges Television.

– Jag blir otroligt rörd av den fina motiveringen, och det är väldigt hedrande att priset är just till Cordelia Edvardsons minne, säger hon.

Elin Jönsson fortsätter:

– Priset påminner om hur viktigt det är med kvinnliga utrikeskorrespondenter i ett skrå, och i en omvärld som fortfarande är alltför macho.

Elin Jönsson vill också rikta ett speciellt tack till sitt Ukrainateam, och till fotografen Lars Lyrefelt.

– I tv jobbar man tillsammans, och utan teamet hade det inte blivit någon journalistik.

Elin Jönsson arbetar sedan 2022 som Ukrainakorrespondent vid Sveriges Television. Hon har lång erfarenhet av att bevaka Ryssland och de forna sovjetrepublikerna, och har tidigare arbetat som SVT:s Rysslandskorrespondent. Hon har även skrivit en reportagebok om massakern i Andizjan i Uzbekistan 2005.

”En av våra största journalistiska berättare”

Såhär lyder juryns motivering till priset:

”Under Rysslands krig mot Ukraina har Elin Jönsson klivit fram som en av våra största journalistiska berättare. Hon var på plats redan när Ryssland annekterade Krim 2014 liksom när Charkiv befriades och massgravarna i Izium hittades 2022. Elin Jönssons varma, empatiska blick och lugna tilltal leder betraktarens sinne in i berättelserna, där vi inte bara informeras utan även ges utrymme att tänka – och känna – själva. Hon går alltid i den klassiska journalistikens fotspår genom att vara på plats, och beskriver det som sker utan att falla för frestelsen att fylla motivet med sin egen rygg.”

Prestigefullt pris

Cordelia Edvardson-priset instiftades 2010 av Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet i syfte att premiera en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”. Tidigare pristagare är Cecilia Uddén, Richard Swartz, Tom Alandh, Magda Gad, Jens Mikkelsen, Nathan Shachar, och Magnus Wennman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag ser hur jag går fram till soldaterna undrar jag 'var jag inte rädd'”- hör Elin Jönsson när hon tittar på de 10 år gamla bilderna från när hon rapporterade om annekteringen av Krim. Foto: SVT arkiv/Sara Cosar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.