Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med reporter Christoffer Hjalmarsson in i fängelset – där han sitter frivilligt i 30 dagar Foto: SVT/30 dagar i fängelse

SVT:s reporter bor 30 dagar i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Christoffer Hjalmarsson har frivilligt suttit av 30 dagar på Anstalten Halmstad, för att undersöka tillvaron där inne och vad som händer med människor som sitter i fängelse.

– Ju längre tid jag är här, ju fler människor som inte mår bra ser jag. Och som försöker hitta olika metoder för att stå ut, säger Christoffer Hjalmarsson i dokumentärserien 30 dagar i fängelse.

För att ta reda på hur de som sitter inlåsta i Sveriges fängelser har det, har SVT:s fotojournalist Christoffer Hjalmarsson testat att bo på Anstalten i Halmstad i 30 dagar.

– Det här har varit tuffare än jag trodde, men det är också en tid jag är tacksam att jag fått vara med om, säger Christoffer Hjalmarsson.

Vardag i fängelset

12 timmar om dagen tillbringades ensam i en cell, precis som de andra fångarna. Han sysselsatte sig på dagarna tillsammans med de intagna, med till exempel träverkstad eller att sticka mössor.

Christoffer Hjalmarsson träffade återfallsförbrytare som åkt in och ut ur fängelse nästan hela sina liv, men även de som är tacksamma för tiden i fängelse.

Vakten: ”Tid här är straffet”

– Många tänker: Sätt dem i fängelse och ge dem bröd och vatten. De ska inte ha det bra. Men straffet är ju inte att de ska leva inhumant här inne. Det jobbiga är ju att du inte kan leva ditt liv, du kan inte göra vad du vill, och du kan inte vara med din familj. Det är tid här som är straffet, säger vakten Alexandra i serien.

Se 30 dagar i fängelse på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.