Det var i slutet på april 2022 som Swedbank drabbades av en it-incident som gjorde att närmare en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton. Foto: Henrik Holmberg / TT

Swedbank får böta 850 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen slår ned på Swedbank och ger storbanken en anmärkning och en sanktionsavgift på 850 miljoner kronor. Anledningen är ett it-haveri förra året.

Det var i slutet på april 2022 som Swedbank drabbades av en it-incident som gjorde att närmare en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton. Det såg ut som att det saknades pengar på grund av ett stort antal transaktioner stoppades i systemen.

Finansinspektionens granskning visar att Swedbank gjorde en ändring i it-systemet utan att följa sina rutiner. Banken saknade också rätt kontrollmekanismer i sammanhanget.

Swedbank har därför brutit mot centrala regler om intern kontroll, slår myndigheten fast.

”Banken frångick sina egna rutiner. Det bidrog till att ett mycket stort antal personer fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster. Nära en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton och många kunde inte heller göra betalningar”, säger vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läge att storhandla när banken kraschat? MSB listar fyra tips på sådant du inte ska göra om banken ligger nere. Foto: Storyblocks/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.