Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark: Därför dröjde åtalet tre år Foto: SVT/TT

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot Swedbanks tidigare vd

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Åtalet gäller i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation.

Chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten väckte åtalet mot vd Birgitte Bonnesen under tisdagen.

”Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland” säger Thomas Langrot i pressmeddelandet.

Detta skedde dels den 23 – 24 oktober 2018, dels den 29 januari 2019, samt den 20 februari 2019, enligt åklagaren.

”Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada”.

Påföljden för grovt svindleri är fängelse i minst sex månader och högst sex år.

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson säger att hans klient är oskyldig till anklagelserna om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Advokaten säger att man nu kommer analysera åtalet noga och att de ”paradoxalt nog” ser fram emot en rättegång.

– Då får den gamla bankledningen äntligen en chans att rentvå sig. De har inte haft en chans under de år som gått sedan 2019, det har varit spel mot ett mål från den nya bankens ledning. Men nu kan ingen tysta oss längre, säger Per E Samuelson i en intervju med SVT.

Det är första gången i svensk bankhistoria som en före detta vd för någon av de fyra storbankerna åtalas, skriver TT.

Avgick efter SVT:s uppgifter

Det var efter Uppdrag Gransknings och SVT Nyheters avslöjanden om misstänkt penningtvätt i Swedbank 2019 som bankens vd Birgitte Bonnesen fick lämna sin post.

I februari 2019 beslutade Ekobrottsmyndigheten att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Anledningen var uppgifter i DN om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som avslöjades av SVT Nyheter och ”Uppdrag granskning” veckan innan. Efter en razzia mot Swedbanks huvudkontor utökades misstankarna till att också gälla grovt svindleri.

Bonnesen fick sparken som vd i mars 2019 efter att flera av Swedbanks storägare meddelat att man skulle rösta nej till att ge henne ansvarsfrihet under bankens bolagsstämma.

Under våren 2020 delgavs Bonnesen misstanke om brott. Ekobrottsmyndighetens förundersökning var klar i slutet av 2020 och under början av 2021 skickades den till Bonnesen för en slutdelgivning. Men under året har beslutet om att väcka åtal skjutits upp flera gånger.

SVT Nyheter har sökt åklagaren för en intervju.

Se hela direktsändningen där Uppdrag gransknings reporter Joacim Dyfvermark kommenterar åtalet och ger bakgrunden till Swedbank-härvan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här försäkrar Birgitte Bonnesen att Swedbank inte varit inblandad i den stora penningtvättshärvan som rullades upp i Baltikum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.