Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Swedbank har totalsumma över misstänkta penningtvätten – som man inte tänker offentliggöra

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank har räknat ut en totalsumma över den misstänkta penningtvätten – men man kommer inte att offentliggöra den. De beskeden ger bankens vd Birgitte Bonnesen i en SVT-intervju, och hon får stöd från styrelsens ordförande. Båda menar att dagens rapport är ett kvitto på att banken inte gjort något fel.

– Rapporten bekräftar bilden av hur vi jobbar med de här frågorna inom Swedbank och det tycker jag känns väldigt bra, säger Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark i en intervju med SVT på fredagseftermiddagen.

Rapporten visar att konton som uppvisat misstänkt beteende funnits kvar hos Swedbank. Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen vill inte kommentera huruvida det fanns varningssignaler hos de här kunderna från början.

Swedbank och penningtvätten

– Det jag säger är att när kunder kommer in då gör vi en kundkännedomsanalys som vid den tidpunkt vi gjorde den, i den mån de blev kunder i banken, uppfyllde våra krav då, säger hon.

Vill inte gå ut med totalsiffra

Birgitte Bonnesen fick upprepade frågor huruvida banken har en egen siffra på hur mycket pengar som kan ha varit föremål för penningtvätt.

– Det är inget vi vill dela med oss av, säger hon.

Men har ni den siffran?

– Ja, vi kan ju vår verksamhet. Men vi kommer inte gå ut med den typen av information, säger Bonnesen.

”Vi är transparenta”

Bonnesen pressades på om Swedbank skulle gå ut med nyheten om banken hitta en ny rapport som visar misstänkta transaktioner.

– Vi kommer kommentera allt externt till marknaden som har en signifikant påverkan. Det måste vi göra, säger hon.

Finns det något kvar som ni inte berättat om?

– Det vill jag inte kommentera. Vi jobbar ju tillsammans med Finansinspektionen och ger rapporter och underlag till dem. Det är så det fungerar, säger Lars Idermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet