Enligt Sydkoreas ambassad i Sverige delar landet ut munskydd i Sverige till koreaner och adopterade från Sydkorea. Arkivbild. Foto: Yonhap / Fredrik Sandberg/TT

Sydkorea delar ut munskydd till koreaner världen över

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronaviruset har Sydkorea delat ut munskydd till koreaner runt om i världen. Även adopterade från landet, oavsett var de bor, har fått möjlighet att få masker.

– Den koreanska staten har totalt levererat 370 000 masker till koreaner i 14 olika länder, skriver Dukhwan Hwang vid Sydkoreas ambassad i Sverige i ett mejl till SVT Nyheter.

Sydkorea drabbades tidigt av coronaviruset och såg ut att vara ett av de länder som tidigt lyckades bromsa smittspridningen. I maj infördes vissa restriktioner som tidigare lättats i landet och Sydkorea har bekräftat en andra våg av coronaviruset.

Som en del i arbetet att förhindra smittspridningen har den koreanska staten delat ut munskydd till koreaner, även adopterade, i flera länder runt om i världen. Enligt Sydkoreas ambassad i Sverige delas munskydden ut även här i Sverige till koreaner och adopterade från Sydkorea. Det är personer som har medborgarskap i Sydkorea men även de som inte har det. Ambassaden har låtit Adopterade Koreaners förening sköta utdelningen, genom dem kan både medlemmar av föreningen och icke-medlemmar få munskydd.

Har skickat masker

SVT har försökt nå Sydkoreas ambassad i Sverige som återkommer i mejlsvar.

– Den koreanska staten har fullt ut stöttat adopterade utomlands om de visar ett intresse för att lära sig mer om den koreanska kulturen och språket. Att skicka ansiktsmasker är någonting som även låg i deras intresse, skriver Dukhwan Hwang vid Sydkoreas ambassad i Sverige i ett mejl till SVT.

370 000 masker skickade

Sydkorea är i dag centrum för en rörelse mot adoptioner och den sydkoreanska regeringen har numera en striktare syn på sådana. Bland annat har nya regler införts och antalet adoptioner har minskat.

Totalt har den sydkoreanska staten delat ut 370 000 munskydd till koreaner i olika länder. Förutom Sverige har man även delat ut till bland annat Danmark, USA och Frankrike.

I Sverige sköts leveransen av munskydden mellan Adopterade koreaners förening och Sydkoreas Ambassad i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.