Syftet är att stoppa en M-regering med stöd av SD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven fortsätter att gå till hårt angrepp på Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det höga tonläget kan förklaras med att regeringsmakten står på spel. Syftet med attackerna är att stoppa en moderatledd regering som samarbetar med Sverigedemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den senaste tiden har en rad mer eller mindre kända socialdemokratiska politiker angripit Moderaterna och moderatledaren Ulf Kristersson. Tonläget har höjts kraftigt. Attackerna har blivit allt mer oförsonliga.

Huvudorsaken är Moderaternas fortsatta närmande till Sverigedemokraterna.  Kristerssons huvudalternativ är ju en M/KD-regering som samarbetar med Sverigedemokraterna.  Möjligen kan även Liberalerna bli en del av en sådan konstellation. Partiledaren Nyamko Sabuni försöker nu övertyga sitt parti om detta och frågan avgörs vid ett partiråd nästa söndag.

Uppskruvat tonläge

Oavsett hur Liberalerna slutligen ställer sig blir det allt mer uppenbart att huvudalternativet i nästa val till den nuvarande rödgröna regeringen blir en M/KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringsmakten står alltså på spel, vilket kan förklara det uppskruvade tonläget. I SVT:s 30 minuter varnar statsminister Stefan Löfven till och med för att demokratin kan vara i fara med en sådan regering. Han gör också jämförelser med Ungern och Polen. Anklagelserna är hårda och kanske inte något man i första hand väntar sig av en statsminister. Men de visar samtidigt hur viktigt Socialdemokraterna tycker det är att ta den här striden.

Ingen behöver tvivla på att Stefan Löfven ser Moderaterna och Sverigedemokraterna som sina politiska huvudmotståndare. Ingen behöver heller tvivla på att Stefan Löfven faktiskt är övertygad om att en regering där Sverigedemokraterna har politiskt inflytande är genuint dåligt för Sverige.

Inte första gången

Men att attackerna mot Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer just nu är i huvudsak ett uttryck för maktpolitiska överväganden. Som Sveriges tyngsta maktparti är det heller inte första gången Socialdemokraterna använder denna strategi.

Genom att utmåla Sverigedemokraterna som demokratiskt tvivelaktiga är syftet att göra det svårare för Moderaterna och Kristdemokraterna att närma sig dem. Och genom att höja det politiska priset för samarbete med Sverigedemokraterna försöker Socialdemokraterna höja trösklarna för en sådan regering.

Syftet med angreppen är också att sätta bilden i breda väljargrupper att med Sverigedemokraterna vid makten riskerar Sverige att gå samma framtid till mötes som Ungern och Polen med en försvagad demokrati och rättsstat.

Kan vara mobiliserande

Frågan är dock vilken effekt dessa angrepp på Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att få? Sannolikt spelar de ingen större roll för Sverigedemokraterna. Den här typen av attacker har tidigare visat sig ha en ganska marginell betydelse.

För Moderaterna kan de dock spela en roll. Väljare som överväger att rösta på Moderaterna, men som inte vill ge Sverigedemokraterna politisk makt, kan påverkas. För Socialdemokraterna är utgången mer svårbedömd. Det här är kanske inte en debatt som lockar särskilt många nya väljare till partiet, men som ändå kan vara mobiliserande och därmed bidra till att partiet lyckas behålla de väljare man redan har.

Och med tanke på hur jämnt det är mellan regeringsalternativen i Sverige kan det mycket väl räcka i nästa val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.