Löfven: Demokratin i fara vid maktskifte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En Moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna riskerar att föra Sverige i en ickedemokratisk riktning, anser statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag är orolig för det, säger han i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

Stefan Löfven är starkt kritisk till att Moderatledaren Ulf Kristersson öppnat för ett regeringssamabete med Sverigedemokraterna efter valet nästa år.

Enligt statsministern har Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson närmat sig Sverigedemokraterna allt mer de sista åren, vilket oroar honom.

– Kristersson har låtit sig dras med under åren, säger han och tillägger att Moderaterna brutit sitt tidigare löfte om att inte samarbeta eller samtala med Sverigedemokraterna.

– Det var ett heligt löfte i valet 2018.

Öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

Stefan Löfvens kritik kommer efter en intervju som Ulf Kristersson gjorde i Göteborgsposten förra veckan. I intervjun öppnade Kristersson bland annat för att skriva ett slags kontrakt med Sverigedemokraterna för att säkra deras stöd för en Moderatledd regering efter valet 2022. Ulf Kristersson sa också att Sverigedemokraterna inte kommer att få ministerposter i hans regering men vill inte utesluta tjänstemän från Sverigedemokraterna i regeringskansliet.

Högt pris för samarbete

Stefan Löfven oroas över Kristerssons uttalanden och säger att ett samarbete med Sverigedemokraterna kan komma med ett högt pris då partiet inte kommer att stödja Kristersson som statsminister utan att få rejält betalt för det. De kan till och med kräva odemokratiska reformer, tror Stefan Löfven.

– Jag är orolig för det, säger han.

Statsministern uppger vidare att inleder man ett samarbete med Sverigedemokraterna, då tar man ”rejäl risk”, även demokratiskt.

– Kristersson ska inte tro att att Sverigedemokraterna lägger sig och säger gör som du vill. Det kommer de inte att göra och då är det fara å färde för vårt land, säger han.

Se hela veckans avsnittet av 30 minuter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.