Två personer samtalar vid ett kafébord med varsin kopp. Blommor i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var sedan länge väntat” – Hör Kajsa Oscarson om relationen till systern och sista tiden. Foto: Vlada Cakic/SVT

Syskonen om Stina Oscarson: ”Ville förvandla världen”

Uppdaterad
Publicerad

Teaterregissören och debattören Stina Oscarson har gått bort vid 49 års ålder.

För SVT berättar nu hennes syskon om barndomen som formade henne – och sorgen de nu befinner sig i.

– Det är en stor omätbar sorg, saknad och en minimal lättnad sett till hennes lidande på slutet, säger systern Kajsa Oscarson.

Kajsa beskriver att hon och hennes syster alltid haft en väldigt nära relation, trots ett åldersspann på åtta år.

– Men när jag blev äldre hade vi väldigt tät kontakt och träffades ofta och gjorde mycket tillsammans.

På senare år säger hon att frekvensen på mötena glesats ut, och att det har varit svårare att förhålla sig till Stinas sjukdom.

– Sen kan man ju alltid försöka separera, i nuet känns komplexiteten med det mörka inte lika viktig. Just nu befinner vi oss i den stora sorgen, och i den minimala lättnaden som kommer av att hon inte lider är det lättare för oss som syskon att se hennes gärning i dess rättmätiga ljus.

På frågan om hur hon tror att Stina vill bli ihågkommen, säger hon:

– Som en fri ande som inte går att placera någonstans men som ville förvandla världen.

”En tid som var fri från allt”

Kajsa säger att syskonen växte upp i en kreativ miljö där fantasin premierades. Hon framhåller särskilt somrarna vid havet i Östanbeck, som hon beskriver som en tid fri från allt.

– Det fanns bara natur och inre skapande och det ledde till ett skapande av stora mått från unga dar.

Hon beskriver hur Stina redan som ung regisserade pjäser varje sommar, hur det var musik, och hur Stina cyklade till lador för att måla akvarell.

– Det var en svunnen tid på många sätt och ingenting var omöjligt.

Som person beskriver hon sin syster som en oförvägen, naiv och fantasifull person som inte hyste några begränsningar.

– Hon var så nyfiken att hon nästan utplånade sig själv. Hon svävade hela tiden iväg till det hon drogs till på ett kreativt sätt.

Kreativiteten ligger i släkten

Kreativiteten, säger hon, ligger i släkten. En musikalisk ådra har gått nedåt i släktträdet, och deras farfar hade en musikalisk ådra som både brodern och Stina tagit del av.

Genom åren har Stina och hennes bror Olof arbetat mycket tillsammans. Han har gjort musik till hennes pjäser och säger att det inte hade blivit så mycket musik utan Stina.

– Hon var bra på att få andra att skapa helt enkelt. Hon fick en att hitta på grejer. Det blev mer musik gjord än om Stina inte hade funnits.

Under stora delar av sitt liv kämpade Stina med anorexi, en sjukdom som hon berättat öppet om. SVD:s chefredaktör Lisa Irenius har till SVT sagt att Stina under det senaste halvåret varit mycket påverkad av sjukdomen, men att hon trots det varit otroligt kvick och engagerad i samtalen.

Person i mörk jacka står mot en grå betongvägg med spricka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Oscarson blev 49 år gammal. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Här kan du få hjälp

Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.

Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.

Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.

Källa: Vårdguiden, 1177.se, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.