Köbildning väntas längs flera av landets vägar under dagen då påskfirare rör sig hemåt. Foto: SVT/TT

Påskfirandet går mot sitt slut – då ökar trycket i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Påskfirandet är snart över och hemresan inleds nu för många efter ledigheten. Ett stort tryck väntar på flera vägar och det finns risk för köbildning. Trafikverket manar nu bilister till försiktighet.

Annandag påsk är här och många kanske har ätit upp påskgodiset och mumsat i sig de sista på påskbordet – för att ge sig hem efter helgens firande. Det är då bäst att ta det lugnt på vägarna då trafiken nu väntas bli intensiv, enligt Trafikverket.

– Det är framför allt i samband med återresan från fjällen som det kommer att vara mest trafik på vägarna i dag, säger presschefen Bengt Olsson.

Fjällvägar extra trafikerade

Påskfirarna som åker hem från Åre bör ta det extra lugnt i dag, då E14 därifrån fram till E4:an i Sundsvall väntas ha ett intensivt trafikläge. Även de resenärer som åker hem från Dalafjällen längs E16 fram till E4:an i Gävle, och sedan vidare söderut.

På E4 stängs även ett av de södergående körfälten av mellan Tönnebro och Gävle under dagen.

– Vi måste sänka hastigheten där då det är en väldigt olycksdrabbad sträcka. Körfältet håller stängt till åtta eller niotiden i kväll.

Andra vägar där trycket kan vara stort under dagen är längs riksväg 70 från fjällen i Härjedalen och Dalarna och som sedan går vidare längs E4 i närheten Uppsala och söderut. Även riksväg 50 och 26 från Dalafjällen väntas vara högt belastade.

– Slutligen också E45 från norra Sverige som sträcker sig vidare mot Västsverige. Där finns det en ganska intensiv trafik till och från i dag, framför allt kring norra Bohuslän och Göteborgstrakterna, säger Olsson.

Mindre intensiv än torsdagen

Trafikverket tror dock inte på en lika intensiv resdag som det var under skärtorsdagen.

– Alla åker inte hem i dag, utan en del har ledighet efter påsken. Då sprids dagarna när folk åker hem ut och sträcker sig fram till i slutet av vecka.

Under skärtorsdagen var det väldigt stökigt i trafiken. Framför allt med anledning av snöfallet och vinden i sydöstra Sverige. Inför dagens hemresa ser inte väderläget lika allvarligt ut.

– Vi har inte fått in några direkta larm. Om man jämför med en vanlig helg så har det hittills varit lugnare och färre olyckor totalt sett. Så vi hoppas att det fortsätter vara så resten av dagen, säger Bengt Olsson.

E45 mellan Göteborg och Åre.

E20 mellan Göteborg och Stockholm.

E22 mellan Norrköping och Kalmar

RV70 Enköping-Dalarna, Idre.

RV66 mot Sälen.

RV83/84 – fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.

RV26 – Nissastigen, Halmstad – Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna.

E16 och RV 69 – Gävle mot Dalarna.

E14 – Sundsvall mot Åre.

Källa: Motormännen

Starta resan i god tid – påsken är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Var utvilad – för de flesta innebär påsken längre resor än vanligt.

Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.

Anpassa hastigheten till väglaget.

Se till att alla i bilen är bältade.

Håll avstånd.

Undvik att använda mobiltelefonen när du kör.

Ta regelbundna raster.

Överväg alternativa färdsätt än den egna bilen om vädersituationen väntas bli riktigt svår.

Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.

Vid stopp, sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer