Stjärnkocken Leif Mannerström i Göteborg rankar hummer som en av mest utsökta läckerheterna i naturens skafferi.
-Det är fantastiskt gott. Vi använder mycket hummer på restaurangen. Men vi kommer inte att göra en meny första dagen, då är hummern alldeles för dyr. Vi väntar några dagar, säger Mannerström till TT.
Klockan sju på måndagsmorgonen får tinorna läggas i. Tidigt, tidigt på tisdagen är det dags att dra upp. På Göteborgs fiskauktion var priset för svensk premiärhummer i fjol strax under 1 200 kronor kilot. Året innan landades bara en enda låda, vilket fick priset att skena till drygt 2 000 kronor kilot.
Vem som helst får fiska hummer. Alla måste dock följa de regler som finns om bland annat antal tinor, minimimått, honor med rom och inte minst säsongen.
Men vad göra med hummern man köpt eller fångat?
-Får jag tag i riktigt välmatade honor, så kokar jag dem bara i lagom saltat vatten och njuter dem med några kalla såser. Varm hummer med smörsås, lite charlottenlök och finriven pepparrot är också underbart. Och hummersoppa på rätt sätt är en superdelikatess, tycker Leif Mannerström.
Fakta hummerfiske
* Fiske efter hummer är förbjudet från första maj till premiärdagen i slutet av september.
* Fritidsfiskare får använda högst 14 tinor per person. Yrkesfiskare får använda högst 50 tinor. Den som fiskar måste själv lägga ut och vittja redskapen. Man får inte fiska åt någon annan.
* Man får inte ta upp för små djur. Minimimåttet är åtta centimeter från ögonhålans bakre kant till huvudsköldens bakre kant. Man får inte heller ta upp honor med synlig rom. Humrar som genast släpps tillbaka i havet överlever nästan alltid.
* Hummerfisket har blivit allt mer populärt på senare år. 2007 fiskade omkring 9 000 personer, enligt en beräkning. 98 procent är fritidsfiskare, som antas ta upp cirka 70 procent av den totala fångsten.
* Ingen vet hur mycket hummer som fiskas, men en grov uppskattning från Fiskeriverket är 120-130 ton per säsong.
TT