”Aldrig under alla år har en person talat med mig om hur jag har det”. Foto: TT

Tack för att ni har börjat berätta

Uppdaterad
Publicerad

Nära en miljon svenskar lever med någon form av psykisk ohälsa. Många fler är anhöriga och får inte den hjälp som man behöver; Föräldrar, bröder, systrar och vänner som lider i det tysta. I samband med vår satsning #anhörig bad vi våra användare att berätta. Gensvaret har varit enormt.

SVT Nyheter bad i samband med vår satsning #anhörig er användare att berätta er historia om hur det är att leva med en nära anhörig som lider av psykisk ohälsa. På mejl och i sociala medier har berättelserna strömmat in till oss.

Många nära och kära som beskriver en situationen som varit ohållbar:”Aldrig under alla år sedan mor inlades 1952 har en person talat med mig om hur jag har det”, skriver en av våra användare.

Anhörig

En annan använder beskriver hur hela hans liv formats av sin psykiskt sjuke bror:”Jag har en schizofren bror. Hela mitt liv har präglats av honom och jag vet inte hur många gånger vi har letat efter honom, levt efter hans villkor”, skriver han.

En ställer sig frågan var gränsen går, vem som egentligen har vårdansvaret för en psykiskt sjuk person.Är det meningen att anhöriga ska agera psykiatri, beroendevård och socialpsykiatri? Ska anhöriga ersätta en bristfällig och fullständigt osamordnad hälso- och sjukvård i Stockholm?Är du också drabbad?

Har du också en historia att berätta?

Under de kommande veckorna vill vi fortsätta skildra era berättelser.

Hör av dig till oss på anhorig@svt.se eller under #anhörig i sociala medier.

Fotnot: Samtliga citat i artikeln har godkänts av personerna som hört av sig till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anhörig

Mer i ämnet