• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tågbranschen larmar om stora risker för störningar lagom till jultrafiken

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av december ska Trafikverket börja använda nya IT-system för järnvägstrafiken, Det oroar tågbolagen som menar att systemen inte är tillräckligt testade – och frågan är om jultrafiken kan vara hotad av tågstörningar.

– Jag önskar att jag kunde svara nej på det men det vågar jag inte göra, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Under flera år har Trafikverket arbetat med projektet MPK (marknadsanpassad planering av kapacitet), som kallats ett ”paradigmskifte inom svensk järnväg”. Syftet är att skapa en bättre planering av vilka tåg som går var och när. Den 11 december ska det nya IT-systemet tas i bruk.

SJ har flera gånger under året skrivit till Trafikverket och påtalat det de ser som allvarliga brister i de nya systemen och att dessa kan leda till ”allvarliga störningar i tågtrafiken”. Tobbe Lundell, presschef på SJ, säger att SJ i grunden är positiva till ett nytt system:

– Men problemet är att vi har fortfarande inte fått tillräckligt med fakta om vad det innebär och hur det kommer påverka oss.

Enligt honom flaggade SJ redan i våras för att systemet behövde vara på plats till sommaren för att förberedas och testas, något de fortfarande inte fått möjlighet till.

Hur stora trafikstörningar som kan uppstå kan SJ inte svara på.

– Vi tar höjd för att det kan bli stora tågstörningar, säger Tobbe Lundell.

Inte fått alla färdplaner till jul

Branschorganisationen Tågföretagen har också uttryckt oro över det nya systemet. I ett brev till infrastrukturministern skriver de att det ”i högsta grad är troligt att vi kommer få stora störningar i svensk tågtrafik”.

Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på Tågföretagen, säger att det är bra med ett nytt system.

– Men vi är jätteoroliga över att vi inte har kommit tillräckligt långt så här sent.

Hon säger att hela branschen delar oron och upplever att de inte fått tillräcklig information från Trafikverket.

-  Vi har än i dag inte fått alla färdplaner för julen.

Trafikverket lugna

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger att han har full förståelse för att det blir en oro i branschen inför ett nytt system, men räknar med att det kommer att  fungera. Han håller med om att det är bra att testa saker ordentligt, men att det inte funnits förutsättningar för det. Att det skulle bli kraftiga störningar oroar han sig inte för.

– Det kan så klart uppstå saker. Men störningar i tågtrafiken är vi förberedda för varje dag. Vi känner oss trygga i att det här ska rulla.

Se vad SJ:s presschef Tobbe Lundell säger om det nya IT-systemet och problemen som kan uppstå i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.